Ενοχλημένος ο Γαβρόγλου: Οι Ιεράρχες που αρνούνται τη συμφωνία θα λογοδοτήσουν στην ιστορία

  • Dogma
γαβρόγλου

Η Συμφωνία Εκκλησίας – Πολιτείας – Το πάγωμα του διαλόγου – Η μισθοδοσία των Κληρικών- Οι αντιδράσεις του Συνδέσμου Κληρικών – Η άρνηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως προς την προωθούμενη συμφωνία – Οι αλλαγές στα σχολικά προγράμματα και το μάθημα των Θρησκευτικών- Όλα ήταν στην ατζέντα του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου στην εκπομπή της ΕΡΤ «Η επόμενη μέρα».

Την ώρα που ο διάλογος με την Εκκλησία έχει παγώσει ο  Υπουργός Παιδειάς Κώστας Γαβρόγλου, τονίζοντας ότι από την πλευρά της Πολιτείας «δεν μπαίνουν τίτλοι τέλους», τόνισε με νόημα :«Η Εκκλησία αρνείται να πάρει θέση. Δυστυχώς κάποιοι από την Ιεραρχία, ευτυχώς όχι όλοι και αυτό είναι το θετικό, δεν θέλουν να επέλθει αυτή η συμφωνία. Αυτοί θα πρέπει να λογοδοτήσουν στην ιστορία.»

Ερωτηθείς για τις αλλαγές, οι οποίες προωθουνται προωθούνται στα σχολικά προγράμματα στάθηκε ιδιαίτερα στο  μάθημα των θρησκευτικών τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Υπήρξε μια συμφωνία πριν τρία χρόνια μεταξύ του Αρχιεπισκόπου, του τότε υπουργού Νίκου Φίλη και του Πρωθυπουργού ότι το μάθημα των Θρησκευτικών θα είναι υποχρεωτικό. Να μην γίνονται λοιπόν άδικα των αδίκων «μαγκιές», μια ώρα διδακτικής ύλης θρησκευτικά δεν είναι το τέλος του κόσμου.

Το μεγάλο πρόβλημα με τα θρησκευτικά είναι ότι ελάχιστοι μαθητές το παίρνουν στα σοβαρά. Με τα καινούργια βιβλία που έχουμε και με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο μάθημα τα τελευταία χρόνια τα θρησκευτικά είναι ένα σοβαρό μάθημα και τα παιδιά θα πρέπει να το παίρνουν στα σοβαρά ως μέρος της γενικής παιδείας».

Δείτε την τοποθέτηση για το μάθημα των θρησκευτικών:

Γι την προθωούμενη συμφωνία  Εκκλησίας – Πολιτείας ο κ. Γαβρόγλου υπογράμμισε: «Από την πλευρά της πολιτείας γίνανε όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε οι δύο πλευρές να προχωρήσουν στις επικείμενες αλλαγές που είχαν αναγγελθεί από το προσύμφωνο του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά η Ιεραρχία αρνείται να συζητήσει το θέμα της μισθοδοσίας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι συζητήσεις να έχουν παγώσει. Σε κάθε δημοκρατία όλα τα θέματα πρέπει να συζητιούνται, η Ιεραρχία με την στάση της αρνείται τον διάλογο».

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις του ΙΣΚΕ ανέφερε: «Το καθεστώς των ιερέων ως δημοσίων υπαλλήλων είναι στον αέρα. Εμείς αυτό θέλαμε να το αλλάξουμε. Προκλήθηκαν εντάσεις κυρίως από το συνδικαλιστικό όργανο των ιερέων που προέβη σε πρωτοφανείς δηλώσεις λέγοντας ότι η εκκλησία έχει δώδεκα χιλιάδες άμβωνες και ότι έρχονται εκλογές. Εμείς τέτοιες ενέργειες δεν τις σχολιάζουμε καθόλου».

Στο ερώτημα αν μπαίνουν τίτλοι τέλους στις συζητήσεις είπε: «Η Εκκλησία αρνείται να πάρει θέση. Από την πλευρά μας δεν μπαίνουν τίτλοι τέλους. Δυστυχώς κάποιοι από την Ιεραρχία, ευτυχώς όχι όλοι και αυτό είναι το θετικό, δεν θέλουν να επέλθει αυτή η συμφωνία. Αυτοί θα πρέπει να λογοδοτήσουν στην ιστορία.»

Για την στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανέφερε: «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο υιοθέτησε τις απόψεις της εκκλησίας της Κρήτης και με τον τρόπο αυτό έχασε από την πλευρά του μια ιστορική συμφωνία».

Δείτε όλα όσα ειπωθηκαν για τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας:

TOP NEWS