Ενστάσεις και επιφυλάξεις από το Φανάρι στη συνάντηση με τον Γαβργόλου – Βίντεο

  • Dogma
γαβρόγλου

Ενστάσεις και επιφυλάξεις εξέφρασε η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε ό,τι αφορά τις προωθούμενες αλλαγές για τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

«Επαναλάβαμε την ανησυχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τον προβληματισμό του για τις συζητούμενες τροποποιήσεις του ελληνικού Συντάγματος», ανέφερε, μετά το πέρας της συνάντησης, ο μητροπολίτης Γέρων Πριγκιποννήσων, Δημήτριος.

Όπως σημείωσε, το Πατριαρχείο δεν επιθυμεί την τροποποίηση των άρθρων 3 και 21 του Συντάγματος.

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν επιθυμεί την τροποποίηση του άρθρου 3 του Συντάγματος, το οποίο έγινε στον καιρό του με πάρα πολλούς κόπους μετά από πολλές θυσίες και αναμονές και το οποίο τιμά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως θεσμό διεθνούς δημοσίου δικαίου και ρυθμίζει τις σχέσεις του με την ελληνική Πολιτεία και την ελλαδική Εκκλησία και αποτρέπει κρίσεις που υπήρξαν στο παρελθόν. Δεν επιθυμεί, επίσης, την προσθήκη στο άρθρο αυτό περί ουδετεροθρησκείας. Τη θεωρεί μη απαραίτητη το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Επίσης, το Πατριαρχείο τιμά την ελληνική οικογένεια. Πιστεύει, όντως, ότι είναι θεμέλιο του έθνους και δεν επιθυμεί στο άρθρο 21 να διασαλευθεί φραστικά» τόνισε.

Gepostet von Ecumenical Patriarchate am Mittwoch, 13. Februar 2019

Ως προς το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου -επισημαίνοντας ότι ο διάλογος περιελάμβανε την Εκκλησία της Ελλάδος και την ελληνική Πολιτεία χωρίς τη συμμετοχή του Πατριαρχείου- υπογράμμισε: «Η Μητέρα Εκκλησία αγκαλιάζει όλον τον κλήρο. Όχι μόνο τον κλήρο των δικών της καθεστώτων των εκκλησιαστικών εν Ελλάδι. […] Διερμηνεύσαμε στον κύριο υπουργό, ο οποίος είναι ένας πολύ σοβαρός άνθρωπος και ξέρει να ακούει, την ανησυχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου γι’ αυτό. Δεν θέλει το Πατριαρχείο να διασαλευθούν τα δίκαια τα μισθολογικά, τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά και άλλα του κλήρου».

Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε για το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου: «Περιμένουμε συγκεκριμένα σχόλια και σε περίπτωση που υπάρχουν ενστάσεις, συγκεκριμένες ενστάσεις και όχι κάτι το γενικό, γιατί θεωρούμε ότι για πρώτη φορά ο κλήρος εξασφαλίζεται με τον τρόπο που πρέπει να εξασφαλίζεται σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος».

Εξάλλου, σημείωσε ότι οι δύο πλευρές άρχισαν τον διάλογο σχετικά με «τις ιδιαιτερότητες και τα ιδιαίτερα προβλήματα που έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Κρήτης, για να δούμε πώς αυτά θα μπορέσουν να λυθούν, πάλι στο πλαίσιο ενός δεδομένου σεβασμού προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προς την Εκκλησία της Κρήτης».

Τέλος, ο κ. Γαβρόγλου επιβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος και εξέφρασε την πεποίθηση πως θα επιλυθούν τα ζητήματα που έχουν τεθεί επί τάπητος. Ωστόσο, τόνισε ότι «την τελική ευθύνη και τον τελικό λόγο τον έχει η Πολιτεία».

Την Τρίτη, η Εκκλησία της Ελλάδος απέστειλε τις δικές της θέσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στους προέδρους των κομμάτων και τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Η Εκκλησία ζητά διευκρινίσεις για τη θρησκευτική ουδετερότητα και τον θεσμό της οικογένειας, και ζητά να παραμείνει η επιλογή θρησκευτικού ή πολιτικού όρκου.

Πηγές: ΕΡΤ1 , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: ΌΧΙ Κληρικών για μισθοδοσία – Θέλουν να ξεφορτωθούν τους ενοχλητικούς ιερείς

Συμφωνία Εκκλησίας – Πολιτείας: Επιφυλακτικοί οι Ιεράρχες για τη μισθοδοσία των κληρικών

TOP NEWS