Αγιορείτικα ρεβύθια στο φούρνο όπως τα μαγείρευε ο Μοναχός Επιφάνιος

  • Dogma
επιφάνιος

Ο μοναχός Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός, ήταν ένας αγιορείτη πατέρας που αγάπησε τη μαγειρική και εκείνη του το «ανταπέδωσε» κάνοντάς τον διάσημο στα πέρατα της γης, μιας και στην κουζίνα του είχα υποκλιθεί διάσημοι σεφ, όπως ο Τζέιμι Όλιβερ. «Με αυτές τις συνταγές θέλω να σας ωθήσω να δείξετε περισσότερη προσοχή στην παραδοσιακή μαγειρική, τη λεγόμενη μεσογειακή. Αυτή είναι ταυτοχρόνως και η αγιορείτικη μαγειρική. Οι ειδικοί τη χαρακτηρίζουν υγιεινή.  Εσείς μπορείτε να την πείτε καλογερική, μοναστηριακή ή και αγιορείτικη», συνήθιζε να συμβουλεύει. 

Τα ρεβύθια, αλλά και γενικότερα τα όσπρια ήταν από τα αγαπημένα του υλικά. Συμβούλευε  να προσέχουμε, ώστε τα όσπρια να είναι φρέσκα για να μαγειρευτούν σωστά και να μαλακώσουν δίνοντας μας ένα φαγητό όλο θρεπτικά στοιχεία και φυσικά πεντανόστιμο. Μια από τις αγαπημένες του συνταγές ήταν τα ρεβύθια στο φούρνο, εξαιρετική επιλογή για όλη την οικογένεια, ειδικά μεσούσης της νηστείας των Χριστουγέννων.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τα ρεβύθια στο φούρνο είναι:
Υλικά: 1 κιλό ρεβίθια, 5 – 6 ξερά κρεμμύδια, 200 γραμμάρια λάδι, αλάτι.

Επί το έργον:

Μουσκεύουμε τα ρεβίθια αποβραδίς σε ζεστό νερό και αλάτι, σκεπασμένα. Το πρωί της επόμενης μέρας έχουν φουσκώσει. Τότε τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα δύο λίτρα νερό και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε τα ρεβίθια μας. Τα αφήνουμε να βράσουν για μισή ώρα σε δυνατή φωτιά. Ανάβουμε το φούρνο μας στους 200ο βαθμούς και παράλληλα καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε ψιλές φέτες (ροδέλες).

Βάζουμε σε ένα βαθύ ταψί ή πυρέξ τα ρεβίθια μαζί με όλο το ζουμί τους και επάνω τους τοποθετούμε όλα τα κομμένα κρεμμύδια, ενώ προσθέτουμε το λάδι και κατόπιν βάζουμε το ταψί στο φούρνο. Έπειτα από μισή ώρα χαμηλώνουμε τα φούρνο στους 100ο βαθμούς. Τα αφήνουμε εκεί επί δυόμιση ώρες και τα ρεβίθια μας θα είναι πεντανόστιμα, ενώ θα έχουν λιώσει και τα κρεμμύδια. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό.

Πηγή: mountathos-monks.gr

Διαβάστε επίσης: Επιφάνιος: Πώς ένα απλός μοναχός έγινε ο «Σεφ» του Αγίου Όρους

Λαχταριστές σουπιές γιουβέτσι από τον «Σεφ» του Αγίου Όρους

TOP NEWS