Αγιορείτικη συνταγή για πεντανόστιμα τσουρέκια!

  • Dogma
τσουρέκια

Το έθιμο καλεί τις γυναίκες να ζυμώνουν αύριο, Μεγάλη Πέμπτη, τσουρέκια. Η συνταγή αυτή για αγιορείτικα τσουρέκια θα σας ανταμείψει σίγουρα για τον κόπο σας.

Τα τσουρέκια είναι συμβολικά, γιατί αντιπροσωπεύουν την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί.Το ψωμί συμβόλιζε τη “ζωή” και στην ειδωλολατρική παράδοση και μπορούμε να βρούμε απομεινάρια της ακόμη και σήμερα, σε παραδόσεις όπως της προσφοράς Πασχαλινού ψωμιού και κόκκινων αβγών στους τάφους αγαπημένων προσώπων κατά το Πάσχα.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τα αγιορείτικα τσουρέκια είναι:

6 – 7 ποτήρια αλεύρι
6 αυγά
1 , 1/3 ποτήρι γάλα
2 , ½ ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι βούτυρο φρέσκο αγελαδινό
1 κουταλιά μαγιά
Χυμό ενός πορτοκαλιού
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού ξερή μαστίχα Χίου
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
1 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ
Νιφάδες αμυγδάλου – Σουσάμι

Επί το έργον:

Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό γάλα και προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 2 – 3 ώρες. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Χτυπάμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε με το γάλα και τα ρίχνουμε στη λεκάνη του ζυμώματος. Προσθέτουμε λίγο – λίγο το αλεύρι και τα 3 μυρωδικά που έχουμε κοπανίσει , το χυμό και το ξύσμα και ζυμώνουμε.

Συχνά βουτάμε τα χέρια μας στο βούτυρο που έχουμε  λιώσει για να ξεκολλά η ζύμη και να βγει γυαλιστερή. Αφού ζυμώσουμε καλά τη ζύμη μας , τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει. Αλείφουμε με βούτυρο τα ταψιά μας , ξανά ζυμώνουμε το υλικό  και το χωρίζουμε σε 2 – 3 ίσα μέρη , τα οποία και πλάθουμε σε πλεξούδες.
Με λίγο κρόκο αυγού που έχουμε διαλύσει σε νερό , αλείφουμε τα τσουρέκια και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και νιφάδες αμυγδάλου.

Αφού φουσκώσουν ξανά σε ζεστή γωνιά και σκεπασμένα , τα ψήνουμε μέχρι να σκουρήνουν στους 180οc . Αν στο τρύπημα του τσουρεκιού με το μαχαίρι , το μαχαίρι βγάνει στεγνό , τα τσουρέκια είναι έτοιμα.

Διαβάστε επίσης: Εκπληκτική συνταγή για νηστίσιμη πίτσα!

Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.

TOP NEWS