Αγιορείτικο γιουβέτσι από τον μοναχό Επιφάνιο

  • Dogma
σουπιές

Τα θαλασσινά, όπως οι σουπιές, χάρη στην ποικιλία τους, μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους! Δίνουν μάλιστα εξαιρετικά και θρεπτικά πιάτα. Οι μοναχοί που είναι επιφορτισμένοι με το διακόνημα του μάγειρα στο Άγιον Όρος ειδικεύονται στο να φτάχνουν νόστιμα γεύματα με ψάρια και θαλασσινά καθώς, για λόγους άσκησης, οι μοναχοί στο Άγιον Όρος δεν τρώνε κρέας.

Δοκιμάστε τη συνταγή για σουπιές, όπως τη φτιάχνει ο γνωστός μάγειρας του Αγίου Όρους, μοναχός Επιφάνιος, και απολαύστε τη γνήσια γεύση τους. Η απόλαυση θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη αν συνοδεύσετε τις σουπιές γιουβέτσι με… καλή παρέα.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για 6 μερίδες
1 κιλό σουπιές
Μισό κιλό μανέστρα (κριθαράκι)
3 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
200 γρ. λάδι
Αλάτι
Πιπέρι μαύρο και κόκκινο
Κύμινο
2- 3 κουταλιές πελτές ντομάτας αραιωμένος

Επί το έργον:
Ζεματάμε τις σουπιές και τις κόβουμε κομματάκια. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το λάδι σε έναν ταβά, βάζουμε τον πελτέ αραιωμένο καθώς και τα μπαχαρικά και το αλάτι.

Προσθέτουμε στη συνέχεια περίπου ένα λίτρο ζωμό από τις σουπιές και τα αφήνουμε όλα να πάρουν μια βράση. Μεταφέρουμε ύστερα το συνολικό περιεχόμενο του ταβά σε ένα ταψί ή πυρέξ κι εκεί βάζουμε επίσης τη μανέστρα και τις σουπιές και, όπως είναι, το τοποθετούμε στον φούρνο, ο οποίος είναι ήδη προθερμασμένος στους 200 βαθμούς.

Το αφήνουμε περί τα σαράντα πέντε λεπτά μέσα στον φούρνο ώσπου η μανέστρα να πιει όλο το ζουμί. Κάπου κάπου χρειάζεται να ανακατεύουμε το φαγητό για να μην κολλήσει.

*Από το βιβλίο «Μαγειρική του Αγίου Όρους» του μοναχού Επιφάνιου Μυλοποταμινού

Πηγή: mountathos-eshop.com

Διαβάστε επίσης: Μοναστηριακό σάντουιτς με παγωτό μπανάνα

Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.

 

TOP NEWS