Αγιορείτικοι πολυφάδες κεφτέδες

  • Dogma
πολυφάδες

Ο μοναχός Νικήτας μοιράζεται μαζί μας μία υπέροχη συνταγή για τη νηστεία. Πρόκειται για ένα θαλασσινό μεζέ, που στο Άγιο Όρος τρώγεται τα Σαββατοκύριακα της Μεγάλης Σαρακοστής. Η συνταγή πολυφάδες κεφτέδες είναι ένα ιδιαίτερο και αγαπημένο φαγητό στην Αγιορείτικη Πολιτεία και κύριο συστατικό είναι οι πολυφάδες.

Οι πολυφάδες που χρησιμοποιούνται για να γίνουν μυρωδάτοι κεφτέδες είναι ένα είδος θαλασσινού, που ζει κολλημένο στα βράχια της ακροθαλασσιάς. Ένα είδος τσούχτρας με ανοιχτό καφέ χρώμα.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τους πολυφάδες κεφτέδες είναι:
Υλικά:

1/2 κιλό πολυφάδες, 6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κουταλιά άνηθο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι, κύμινο, σιμιγδάλι ψιλό (όσο πάρει).

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε τους πολυφάδες για 10 λεπτά σε ξύδι, για να μπορέσουμε να τους πιάσουμε με τα χέρια αλλιώς θα μας προξενήσουν φαγούρα). Τους βγάζουμε από το ξύδι και τους πλένουμε καλά για να φύγουν τα χαλικάκια και η άμμος που τυχόν έχουν. Τους πολτοποιούμε στο μπλέντερ και ρίχνουμε μέσα τον άνηθο, το μαϊντανό, το σκόρδο και το κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι και κύμινο. Βάζουμε το μείγμα σε μια λεκάνη και προσθέτουμε σιμιγδάλι ψιλό, όσο πάρει για να τραβήξει τα υγρά. Πλάθουμε τους κεφτέδες, τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε.

Και έτσι έχετε έτοιμη μία από τις ωραιότερες συνταγές του Αγίου Όρους.

Πηγή: mountathos – eshop.com

Διαβάστε επίσης: Έτσι συνήθιζε ο π. Επιφάνιος να μαγειρεύει τα θαλασσινά για τη νηστεία!

Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.

TOP NEWS