Γαλέος σαγανάκι- Η αγιορείτικη συνταγή του Μοναχού Επιφάνιου

  • Dogma
γαλέος

Ο αγιορείτικος γαλέος σαγανάκι, είναι μια από τις εξαιρετικές συνταγές που μας άφησε παρακαταθήκη ο Αρχιμάγειας του Αγίου Όρους, Μοναχός Επιφάνιος. Αξίζει να την δοκιμάσετε, τόσο για την πλούσια γεύση του, όσο και για τη θρεπτική του αξία και να τη συνοδεύσετε με ουζάκι!

Ο αγιορείτικος γαλέος σαγανάκι είναι μια συνταγή που θα σας βοηθήσει σίγουρα να εντάξετε τα ψάρια στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο μικρών και μεγάλων. Άλλωστε, τα ψάρια περιέχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, ισάξια με αυτή του κρέατος, με μικρότερο όμως ποσοστό κορεσμένου λίπους. Αντ’αυτού, περιέχουν τα πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία προσδίδουν ως επί το πλείστον και την υψηλή διατροφική τους αξία.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για να φτιάξουμε 3-4 μερίδες γαλέο σαγανάκι είναι:

600 γρ. γαλέος σε φέτα
150 γρ. λάδι
3 λεμόνια,  αλάτι,
1 κουταλάκι μουστάρδα
Προαιρετικά κύμινο και μαυροπίπερο

Επί το έργον:

Αλατίζουμε το ψάρι από πριν (τουλάχιστον 2-3 ώρες) και το βάζουμε σε μια μικρή ρηχή και κατσαρόλα (δηλαδή ταβαδάκι) μόλις να χωράνε σε αυτό τα κομμάτια του.
Βάζουμε κρύο νερό, τόσο ώστε να σκεπαστούν λίγο. Έπειτα βάζουμε στη φωτιά το μικρό ταβά μας. Όταν αρχίσει να βράζει προσθέτουμε το λάδι και σε 15-20 λεπτά τη μουστάρδα, τα μπαχαρικά μαζί με τον χυμό λεμονιού. Ρίχνουμε λεμόνι και μουστάρδα με τέτοιο τρόπο ώστε να πάνε παντού. Κουνάμε καλά τον ταβάκι και σε 1 λεπτό το κατεβάζουμε γιατί είναι έτοιμο.

Πηγή: mounathos – eshop.com

Διαβάστε επίσης: Αγιορείτικη πιπερονάτα!

Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.

TOP NEWS