Δείτε τί είναι το Υπερώο της Σιών – Φωτογραφίες

  • Dogma
υπερώο

Το Υπερώο της Σιών είναι ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα του ομώνυμου λόφου στα Ιεροσόλυμα.

Το Υπερώο της Σιών, το οποίο αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη είναι ένα ιδιωτικό διώροφο σπίτι, που μεταμορφώθηκε σε χώρο συναθροίσεων των χριστιανών.

Σ’αυτό έγιναν, ο Μυστικός Δείπνος και το Μυστήριο της Θ. Ευχαριστίας, η Επιφοίτηση του Αγιου Πνεύματος και η ίδρυση της πρώτης χριστιανικής Εκκλησίας (Πραξ. 2.).

Σύμφωνα με μια παλιά παράδοση το Υπερώο στη Σιών ανήκε σε ευσεβεστάτη πλούσια γυναίκα, τη Μαρία, μητέρα του Ευαγγελιστή Μάρκου.

υπερώο της σιών υπερώο της σιών

Στο Υπερώο της Σιών έγινε ο Μυστικός Δείπνος, εκεί έπλυνε τα πόδια των μαθητών Του ο Κύριος, εκεί Τον είδαν πάλι μετά την Ανάστασή Του, εκεί έγινε η ψηλάφησή Του από τον Θωμά, εκεί έγινε η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος την ημέρα της Πεντηκοστής, εκεί αργότερα κήρυξε ο Απ. Πέτρος και πίστευσαν 3.000 άνθρωποι, εκεί ιδρύθηκε η πρώτη Χριστιανική Εκκλησία, εκεί έγινε η πρώτη Αποστολική Σύνοδος το έτος 49 μ.Χ που απάλλαξε τους χριστιανούς από την υποχρέωση να τηρούν τον Μωσαϊκό νόμο.

Σήμερα λειτουργεί ως μουσειακός χώρος, δεν ανήκει σε κανένα δόγμα,το έχουν οι Εβραίοι ως χώρο μεγάλης επισκεψιμότητας των χριστιανών, και μη χριστιανών, και ο επισκέπτης εισέρχεται χωρίς να πληρώσει εισιτήριο. Είναι ανοιχτό για όλους.

Τον 4 ο αιώνα η Αγία Ελένη το είχε συμπεριλάβει εντός μιας τεράστιας εκκλησίας που ονομαζόταν η Μεγάλη Εκκλησία της Σιών. Ήταν ένα μεγαθήριο κτίσμα,αυτή η Βασιλική της Σιών, που καταστράφηκε από τους Πέρσες το 614 μ.Χ.

υπερώο της σιών υπερώο της σιών

Το ξαναέχτισε ο Αγιος Μόδεστος Πατρ. Ιεροσολύμων,καταστράφηκε από τους Μαμελούκους αλλοπίστους, το ανακήρυξαν δικό τους βακούφιο, έγινε κατόπιν τέμενος και σήμερα είναι σπουδαίος προσκυνηματικός τόπος για όλους τους χριστιανούς, όλων των δογμάτων, για τους Εβραίους, και τους μουσουλμάνους, εξίσου ιερός τους χώρος.

Την Πεντηκοστή οι Ορθόδοξοι πηγαίνουν στο Υπερώο της Σιών με μεγάλη λιτανεία και τελούν δέηση με θυμιατά και ψαλμωδίες.

Διαβάστε επίσης: Γέροντας Παΐσιος: Ποια γνωστή τραγουδίστρια είναι εγγονή του

TOP NEWS