Δύο αγιορείτικες συνταγές του π. Επιφάνιου για πεντανόστιμα σακαρκοστιανά κεφτεδάκια

  • Dogma
επιφάνιος

Ο Αγιορείτης μοναχός πατέρας Επιφάνιος, υπήρξε αδιαμφισβήτητα ένας από τους πλέον άξιους πρεσβευτές της μοναστηριακής κουζίνας. Στα χέρια του, με πολύ μεράκι και άπειρη αγάπη για το διακόνημα του μάγειρα, απλά υλικά μεταμορφώνονταν  σε εκλεκτά εδέσματα. Δύο από αυτές τις συνταγές σας αποκαλύπτουμε σήμερα. Είναι νηστίμα κεφτεδάκια, τα οποία είναι η τέλεια επιλογή για όσους τηρούν τη νηστεία της Σαρακοστής. 

Τα αγιορείτικα κεφτεδάκια με ρεβίθια και ταραμά του π. Επιφάνιου, δεν είναι μόνο νηστίσιμα. Είναι, συγχρόνως, πεντανόστιμα και μια εξαιρετικά υγιεινή επιλογή, την οποία θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

Αγιορείτικοι νηστίσιμοι ρεβιθοκεφτέδες είναι – υλικά για 4 – 5 μερίδες

300 γραμμάρια ρεβίθια, 3 σκελίδες σκόρδο, 1 ματσάκι μαϊντανός, 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, αλάτι, μαυροπίπερο, κύμινο, λάδι για το τηγάνισμα, 150 με 200 γραμμάρια αλεύρι.

Είκοσι τέσσερις ώρες πριν από το μαγείρεμα των κεφτέδων μας, βάζουμε τα ρεβίθια σε ζεστό νερό με πολύ αλάτι για να φουσκώσουν και τα σκεπάζουμε. Αφού έχουν φουσκώσει πλέον, τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε. Στη συνέχεια τα αλέθουμε στο μπλέντερ. Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια μας και το μαϊντανό και περνάμε τα σκόρδα από το τρίφτη.

Στη συνέχεια παίρνουμε μία λεκάνη και βάζουμε σε αυτήν όλα τα υλικά μας, δηλαδή τα αλεσμένα ρεβίθια, τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, τα σκόρδα, το μαϊντανό, καθώς και τα μπαχαρικά και το αλεύρι. Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά και τα αφήνουμε μισή ώρα να ηρεμήσουν. Βάζουμε έπειτα στο τηγάνι το λάδι, το τοποθετούμε πάνω στη φωτιά και πλάθουμε ένα ένα τα κεφτεδάκια και τα βάζουμε στο τηγάνι με το λάδι. Το τηγάνισμα πρέπει να γίνει σε σιγανή φωτιά γιατί αλλιώς οι κεφτέδες μας θα ροδίσουν από έξω και μέσα θα είναι ωμοί.

Αγιορείτικοι νηστίσιμοι ταραμοκεφτέδες – υλικά για 8 μερίδες

7 – 8 φρέσκα κρεμμυδάκια, 2 ως 3 σκελίδες σκόρδο, 1 ματσάκι άνιθος, μισό ματσάκι μαϊντανός, μαυροπίπερο, κύμινο και ρίγανη, άσπρος ταραμάς 250 γραμμάρια (εάν δεν έχουμε βάζουμε κόκκινο), ΟΧΙ αλάτι, 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί (ή τριμμένη φρυγανιά), 1 φλιτζάνι αλεύρι φαρίνα, λάδι για το τηγάνισμα.

Μουσκεύουμε καλά το ψωμί, το στραγγίζουμε και το τρίβουμε με τα χέρια. Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα σκόρδα και ψιλοκόβουμε τον άνιθο και το μαϊντανό, αφού τους πλύνουμε πρώτα. Βάζουμε όλα τα υλικά, δηλαδή ταραμά, ψωμί, κρεμμύδια, σκόρδα, άνιθο, μαϊντανό, μπαχαρικά, καθώς και το αλεύρι, τα ανακατεύουμε και τα ζυμώνουμε κανονικά, όπως ζυμώνουμε το αλεύρι. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε και λίγο χλιαρό νερό. Κατόπιν πλάθουμε τους ταραμοκεφτέδες και τους τηγανίζουμε σε σιγανή φωτιά για να ψηθούν ομοιόμορφα και από μέσα και από έξω.

Πηγή: mountathos-eshop.com

Διαβάστε επίσης: Πρωτότυπη μηλόπιτα χωρίς αυγά, ζάχαρη και βούτυρο

Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.

 

 

TOP NEWS