Φτιάξτε τονωτικό και πλούσιο σε βιταμίνη Ε παστέλι

  • Dogma
παστέλι

Παστέλι, ένα γλυκό σνακ τονωτικό, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλλιο, μαγνήσιο και σίδηρο, με ρίζες από την Ιλιάδα του Ομήρου.

Το παστέλι είναι ένα εύκολο στην παρασκευή του γλυκό σνακ τονωτικό και ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλλιο, μαγνήσιο και σίδηρο.

Μπορεί, λοιπόν να έλκει την καταγωγή του από τα ομηρικά χρόνια, όμως παραμένει εξαιρετικά διαχρονική επιλογή για τις απογευματινές λιγούρες.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι απλά:
500γρ ανθόμελο
500γρ σουσάμι
1 φλούδα από λεμόνι ή/ και 1 από πορτοκάλι
1 κούπα ανθόνερο ή εναλλακτικά λίγο καλαμποκέλαιο

Πως το κάνουμε:
Καβουρδίζουμε λίγο το σουσάμι είτε σ΄ένα τηγάνι ανακατεύοντας, είτε σε ένα ταψί στο φούρνο παρακολουθώντας για να μη μας καεί.
Σε μια κατασαρόλα βάζουμε το μέλι με τις φλούδες να βράσει 10 λεπτά και το ξαφρίζουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε λίγο να σιγοβράζει. Αμέσως μετά προσθέτουμε το σουσάμι και ανακατεύουμε το παχύρευστο μίγμα. Για να ελέγξουε το μείγμα μας εάν είναι έτοιμο, ρίχνουμε μια κουταλιά σε ένα μπωλάκι με νερό. Αν σχηματιστεί μια ελαστική μπαλίτσα είναι έτοιμο. Αν είναι πολύ μαλακή συνεχίζουμε το βράσιμο. Ένας άλλος τρόπος είναι να ρίξουμε 1/2 κουταλιά σε ένα πιάτο. Αν μόλις κρυώσει (το βάζουμε στο ψυγείο ή φυσάμε για να μην περιμένουμε) ξεκολλήσει εύκολα, είναι έτοιμο.

Μόλις είναι έτοιμο το κατεβάζουμε από τη φωτιά και περιμένουμε λίγο να «ανεβούν» οι φυσαλλίδες πάνω.

Αφού κρυώσει, απλώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και την περιχύνουμε με το ανθόνερο. Εναλλακτικά αντί για ανθόνερο μπορούμε να αλείψουμε τη λαδόκολλα με καλαμποκέλαιο Αφαιρούμε τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού και αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί. Με βρεγμένα χέρια το χτυπάμε με την παλάμη για να μην μείνουν κενά και το απλώνουμε, ιδανικά χρησιμοποιώντας ένα μικρό λαδωμένο πλάστη. Προσέχουμε το πάχος να είναι 1 εκατοστό περίπου και αφού κρυώσει λίγο, μετά από περίπου 15 λεπτά, χαράζουμε μ’ ένα λαδωμένο μαχαίρι σε λωρίδες ή ρόμβους (σαν μπακλάβά) ή τετράγωνα και το αφήνουμε να κρυώσει καλά εκτός ψυγείου.
Μόλις κρυώσει, χωρίζουμε τα κομμάτια καλά ως κάτω, όπως θέλουμε, και τα φυλάμε σε δροσερό μέρος (οχι στο ψυγείο) σε ένα αεροστεγές δοχείο για πολύ καιρό. Για να μην κολλάνε μεταξύ τους μπορούμε να βάζουμε ανάμεσα κομμάτια λαδόκολλας. Είναι πολύ εύκολο, αρκεί να προσέξετε να μην παραβράσει και καραμελώσει.

Αν θέλετε το παστέλι σας να είναι πιο μαλακό, δεν έχετε παρά να προσθεσετε περισσότερο μέλι. Αν βράσετε το μελί σας περισσότερο, το παστέλι σας θα γίνει πιο σκληρό.

Επίσης, στην αγορά μπορείτε να βρείτε διάφορα μέλια, με μαστίχα Χίου, με Goji berries, με βασιλικό πολτό και κανέλλα, τα οποία μπορούν να δώσουν μια ακόμα πιο ιδιαίτερη γεύση στο παστέλι σας, ενώ μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο σουσάμι για να γίνει πιο πυκνό.

Kαλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση!

Διαβάστε επίσης: Αγιορείτικο σφουγγάτο από τον πατέρα Νικήτα

Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.

TOP NEWS