Η αγιορείτικη συνταγή του Μοναχού Επιφάνιου που μοσχοβολάβει θάλασσα και λαχανόκηπο!

  • Dogma
χταποδόσουπα

Αγιορείτικη χταποδόσουπα, μια εκπληκτική συνταγή ιδανική για να δοκιμάσετε διαφορετικά το φρέσκο χταποδάκι από τον  Μοναχό Επιφάνιο, ο οποίος λέει χαρακτηριστικά γι΄αυτήν τη σούπα: «Είναι πεντανόστιμη και μοσχοβολάει συγχρόνως θάλασσα και λαχανόκηπο»!

Η αγιορείτικη χταποδόσουπα, είναι πολύ χορταστική, πλούσια σε υλικά, δυναμωτική και πολύ απολαυστική! Είναι σίγουρο ότι με τη γεύση της θα «κατακτήσει» όχι μόνο όσους δεν είναι λάτρεις της σούπας, αλλά και εκείνους που ίσως είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά τη σούπα με χταπόδι.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για την αγιορείτικη χταποδόσουπα είναι:

500 γρ. χταπόδι
1/3 φλ. ελαιόλαδο
2 πατάτες
1 καρότο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/2 φλ. ψιλοκομμένο άνηθο
1 ντομάτα
1 κ. σούπας πελτέ ντομάτας
1/2 φλ. κριθαράκι
1/2 κ. γλυκού κόκκινο πιπέρι
1/2 κ. γλυκού κύμινο
Αλάτι, πιπέρι
Χυμός από 1 λεμόνι

Επί το έργον:

Καθαρίζουμε και πλένουμε το χταπόδι. Αν έχει το λεγόμενο «δόντι» το αφαιρούμε καθώς και τα μάτια. Το δέρμα από την κουκούλα βγαίνει πιο εύκολα μετά το βράσιμο. Τεμαχίζουμε το χταπόδι.

Αχνίζουμε το χταπόδι και το σκεπάζουμε με νερό. Το βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσει ή 20 λεπτά στην χύτρα.

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά. Κόβουμε τις πατάτες, τα καρότα και την ντομάτα σε κύβους και ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά.

Όταν βράσει το χταπόδι, το βγάζουμε, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το αφήνουμε στην άκρη. Στο ζουμί του, συμπληρώνουμε 5 φλ. νερό και ρίχνουμε τις πατάτες, τα καρότα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σέλινο και το λάδι.

Τα αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά και μετά προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, τον άνηθο, τον μαϊντανό, το ξύδι, το αλάτι, το πιπέρι, το κόκκινο πιπέρι και το κύμινο.

Μόλις πάρουν βράση ρίχνουμε και το κριθαράκι με το χταπόδι. Ανακατεύουμε καλά και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι. Μετά την κατεβάζουμε και ρίχνουμε το λεμόνι. Όποιος θέλει προσθέτει έξτρα λεμόνι στο πιάτο του.

Η συνταγή είναι από το βιβλίο «Μαγειρικές του Αγίου Όρους»

Πηγή: cookeatup.com

Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.

Διαβάστε επίσης: Εκπληκτική αγιορείτικη Ψαρόσουπα!

 

 

TOP NEWS