Η ήρεμη δύναμη

  • Dogma

Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώθηκαν από την εκλογή και ενθρόνιση στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Αμερικής ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους εκκλησιαστικούς άνδρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου.  

Καρεκλά Σοφία

Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώθηκαν από την εκλογή και ενθρόνιση στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Αμερικής ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους εκκλησιαστικούς άνδρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου.

Ο κ. Δημήτριος εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στις 19 Αυγούστου του 1999 και ένα μήνα αργότερα, στις 18 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η ενθρόνισή του στη Νέα Υόρκη.

Χαρισματικός κι ευφυής άνδρας, με εμβριθή κατάρτιση και ευρεία μόρφωση, ο κ. Δημήτριος παρέλαβε τον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Αμερικής από τον προκάτοχό του κ. Σπυρίδωνα σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για την τοπική εκκλησία. Η κατάσταση στην Αρχιεπισκοπή της Αμερικής ήταν τεταμένη σε τέτοιο βαθμό που πολλοί φοβόντουσαν τότε πως οι αποσχιστικές τάσεις που είχαν αναπτυχθεί στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής θα κατόρθωναν να κόψουν τον ομφάλιο λώρο με την μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο κ. Δημήτριος, ωστόσο, αντιμετώπισε όλα αυτά τα θέματα με ψυχραιμία. Λόγω των ικανοτήτων και των γνώσεών του, αποτελεί, πλέον, έναν από τους σημαντικότερους συνεργάτες του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου σε θέματα διεθνούς πολιτικής.

Αν και γέννημα θρέμμα της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν αξιοποιήθηκε ποτέ ουσιαστικά. Στην ιστορία έχει μείνει η άρνηση του να αναλάβει την Μητρόπολη Αττικής όταν του προτάθηκε.

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, υπέρτιμος και έξαρχος Ωκεανών, Ατλαντικού και Ειρηνικού κ. Δημήτριος Τρακατέλλης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη την 1η Φεβρουαρίου του 1928. Το 1950 πήρε με άριστα το πτυχίο του από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1960 χειροτονείται διάκονος και το 1964 πρεσβύτερος. Το 1967 εκλέγεται Επίσκοπος Βρεσθένης ενώ το 1968 Μητροπολίτης Αττίκης και Μεγαρίδος. Δεν αποδέχεται, όμως, την εκλογή του εξαιτίας της πολιτικής κατάστασης που επικρατούσε τότε στην Ελλάδα.

Το 1972 ανακηρύσσεται διδάκτωρ «μετ’ επαίνου» του πανεπιστημίου του Harvard ενώ το 1977 αριστούχος διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1993 επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά από διαμονή 20 και πλέον ετών στην Αμερική, για να ασχοληθεί με την ακαδημαϊκή έρευνα, τη συγγραφή βιβλίων και την παράλληλη άσκηση των καθηκόντων του στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Επιστρέφει, όμως, και πάλι στην Αμερική, το 1999, αυτή τη φορά ως Αρχιεπίσκοπός της τοπικής εκκλησίας.

Έχει διατελέσει καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης καθώς και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Harvard. Πολυγραφότατος ο κ. Δημήτριος, έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και άρθρα επιστημονικού και θεολογικού περιεχομένου. Χαρισματικός και πολυμαθής, εκτός της ελληνικής γλώσσας, γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, εβραϊκά, λατινικά, αραμαϊκά και κοπτικά.

TOP NEWS