Καινοτόμο θεολογικό πρόγραμμα αρχίζει στο Πανεπιστήμιο Πειραιά

  • Dogma
Πανεπιστήμιο Πειραιά

Για πρώτη φορά στα χρονικά του  Οικονομικού Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο πλούτος της χριστιανικής πίστης και της θεολογικής γνώσης θα αναμειχθεί δημιουργικά με τα υπόλοιπα γνωστικά αντικείμενα του εκπαιδευτικού  ιδρύματος. Το στοιχείο που πρυτάνευσε σε αυτή την επιλογή είναι ότι ο άνθρωπος δεν αποτελείται μόνο από αριθμούς, αλλά έχει και θεολογικές, φιλοσοφικές και πνευματικές αναζητήσεις. Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται  να αρχίσει η διδασκαλία  – μέσω της «ηλεκτρονικής  μάθησης» – και της θεματικής ενότητας  «Ετερότητα και θρησκεία», στο πλαίσιο  του καινούργιου  εκπαιδευτικού  προγράμματος «Κοινωνία – Πολιτισμός –  Θρησκεία».

του Σωτήρη Λέτσιου από την εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια:
Ο Αρχιμανδρίτης  Χρυσόστομος   Χρυσόπουλος  είναι ο πρώτος  εν ενεργεία κληρικός που αναλαμβάνει να διδάξει  μεταξύ άλλων στο νέο αυτό πρόγραμμα. Πτυχιούχος Θεολογίας  ο ίδιος, υπηρετεί  την ιεροσύνη εδώ και  30 χρόνια,  ενώ τα τελευταία  20 χρόνια είναι ιερέας στην Ενορία των Αγίων Αναργύρων στον ομώνυμο  δήμο. Την έμπνευση  και διαπραγμάτευση  αυτής  της θεματικής ενότητας  δέχθηκε ο π. Χρυσόστομος  κατά τη διάρκεια   των προγραμμάτων μεταπτυχιακής εκπαίδευσης  του στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο δεν ήθελε  να είναι καθαρά  θεολογικού χαρακτήρα.   Εκεί, με παρότρυνση  του καθηγητή του, επέλεξε  το  πρόγραμμα «Διαχείριση πολιτισμικής και θρησκευτικής ετερότητας», ενώ οι εργασίες  του εγκρίθηκαν  και στη συνέχεια εκδόθηκαν.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ
Αναφερόμενος  στο συγκεκριμένο  πρόγραμμα,  ο π. Χρυσόστομος υπογραμμίζει  ότι σκοπεύει   να  διαπραγματευτεί  τα στοιχεία, τις συνέπειες,  τις παραμέτρους της συνύπαρξης  θρησκευτικών πληθυσμών,  μέσα  στο πλαίσιο  της παρακάτω περιγραφόμενης παγκοσμιοποίησης. «Η πολιτική  ταυτότητα, η εκπαίδευση, οι χώροι  υγείας, το εργασιακό περιβάλλον,  οι θρησκευτικές πεποιθήσεις είναι παράγοντες  συνύπαρξης,  δημιουργίας και ηρεμίας  αλλογενών και γηγενών.  Για όλους υπάρχει  πεδίο δράσης και γνώσης  με τους επισκέπτες,  μετανάστες,  πρόσφυγες.    Κάπου ανάμεσα  μπορούμε να βρούμε  τον εαυτό μας,  αφού έχουμε  ως λαός βρεθεί  στο παρελθόν  σε μια  από τις παραπάνω  ομάδες.    Η διάκριση   ως αρετή είναι απαραίτητη απ’ όλους  και για όλους»  επισημαίνει  ο π. Χρυσόστομος. Και προσθέτει : «Ας μην ξεχνάμε  ότι ο πρώτος  που έκανε  την παγκοσμιοποίηση ήταν ο Χριστός,  ο οποίος   απευθυνόταν σε όλους τους ανθρώπους και όχι σε μια περιορισμένη κοινωνική τάξη ή  γεωγραφική ενότητα. Όπως ανέχθηκαν άλλωστε εμάς τους Έλληνες σε όποιους τόπους μεταναστεύσαμε  για αναζήτηση  καλύτερης τύχης,  οφείλουμε κι εμείς  να  ανεχθούμε  τους άλλους, τους διαφορετικούς. Δεν βάζουμε μπροστά  τον οικονομικό παράγοντα,  αλλά την πρώτη  θέση έχουν ο άνθρωπος και τα προβλήματά του. Αυτό είναι και το πιο καινοτομικό στοιχείο   του προγράμματος,  αφού εισέρχεται  στους χώρους που κινείται ο άνθρωπος».

Το οικονομικό ζήτημα δεν πρέπει να αποτελεί  τροχοπέδη  για ν’ αποδεχθούμε  τους άλλους, τονίζει ο π. Χρυσόστομος. Εντούτοις  η έννοια της ετερότητας δεν αφορά  μόνο τους αλλοδαπούς. «Διαφορετικός μπορεί να είναι ο διπλανός μου,  που εμφορείται, π.χ. από διαφορετικές φιλοσοφικές  αντιλήψεις.  Και να είναι  ωστόσο Έλληνας. Τις  απόψεις του μεν δεν εγκρίνω, αλλά οφείλω  να τις εξετάσω προσεκτικά  και να μην τον απορρίψω  ως άνθρωπο.   Την ετερότητα συχνά τη βλέπουμε σαν απειλή. Ό,τι  θέτει σε κίνδυνο τον δικό μας κόσμο, τον «αγγελικά πλασμένο».  Ξεχνάμε   όμως ότι κάθε  άνθρωπος, ανεξαρτήτως τι πιστεύει  και ποιες δραστηριότητες  έχει, είναι  «εικόνα Θεού» επισημαίνει.  Οποιοσδήποτε  πολίτης έχει το δικαίωμα εγγραφής,  υπό την προϋπόθεση, βέβαια, να είναι απόφοιτος  λυκείου τουλάχιστον και ηλικίας  από 18 έως, ακόμη, και 80 χρονών!  «Αρκεί να έχει κάποιος  τη θέληση της δια βίου μάθησης και να μην έχει τον απαραίτητο χρόνο να καθίσει σε ένα  θρανίο. Μπορεί έτσι να προτιμήσει  τη μόρφωση μακρόθεν, μέσω διαδικτύου» αναφέρει ο π. Χρυσόστομος.

14520347_354763214857896_4657378702088131217_n

ΧΑΜΗΛΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ
Αρχικώς   θα γίνει η ανάρτηση της διδακτέας ύλης. Οι ενδιαφερόμενοι   πρώτα θα  «αγοράσουν» τα μαθήματα  και στην  συνέχεια  θα ασχοληθούν με την ύλη. Αφού  θα έχουν διαβάσει  τα πρώτα κεφάλαια της ύλης,  θα ετοιμάζουν μια  εργασία  και θα την παραδώσουν  προς έλεγχο.   Η εγγραφή θα  γίνεται  ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας  του προγράμματος.   Με την αίτηση θα γίνεται και η «αγορά»  των προγραμμάτων που επιθυμεί  κάθε ενδιαφερόμενος.  Όσο για τα δίδακτρα,  αυτά προβλέπεται  να είναι χαμηλά. Μόλις  ολοκληρωθεί η διαδικασία και βαθμολογηθούν βάσει της  ύλη που έχει δοθεί, οι σπουδαστές  θα αξιολογηθούν και θα λάβουν ένα πιστοποιητικό.   Θα υπάρχει  ελεγκτικός μηχανισμός  από το πανεπιστήμιο,  μέσω του οποίου θα εξακριβώνεται  πόση ώρα ένας  σπουδαστής  απασχολήθηκε στην πλατφόρμα  του προγράμματος.  Ο κύκλος σπουδών  για το μάθημα «Ετερότητα   και θρησκεία» θα είναι διάρκειας  σχεδόν τριών μηνών.

ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Στα πλεονεκτήματα του προγράμματος , μεταξύ άλλων, ο π. Χρυσόστομος επισημαίνει το γεγονός ότι αποκτά κάποιος γνώσεις από ο σπίτι του και τη δυνατότητα να εκφράζει ενεργητικά την άποψή του μέσω της παρουσίασης  των εργασιών.  Αξίζει να τονισθεί  ότι το πιστοποιητικό παρακολούθησης της συγκεκριμένης θεματικής ενότητας προστίθεται στα προσόντα ενός εργαζομένου, ενώ από εκεί και πέρα θα υπάρχει και η ανάλογη μοριοδότηση. Καταλήγοντας ο π. Χρυσόστομος προσθέτει: «Το επόμενο διάστημα θα έχουμε τη δυνατότητα να απευθυνθούμε στις Μητροπόλεις  και ειδικά σ’  όσους Μητροπολίτες έχουν πνευματικές ανησυχίες, έτσι ώστε οι κληρικοί να λάβουν τέτοια μόρφωση, που θα βελτιώσει σημαντικά την παιδεία τους. Το πιστοποιητικό που θα λάβουν θα αποβεί χρήσιμο για την ανέλιξή τους»

αφ

ΠΟΥ ΘΑ  ΒΡΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ηλεκτρονική Διεύθυνση πληροφοριών και εγγραφών στο Πρόγραμμα:
http://www.etopa.gr/index.php/buy-lessons/?lang=en

 

TOP NEWS