Νηστίσιμα ρεβύθια με γίγαντες στη γάστρα από την Αργυρώ

  • Dogma
ρεβύθια

Τα νηστίσιμα φαγητά δεν αφορούν μόνο σε όσους τηρούν τη νηστεία της Σαρακοστής, αλλά και όλους όσοι επιθυμούν να τηρούν τις παραδόσεις ή απλά θέλουν να κάνουν αποτοξίνωση από το κρέας και τα άλλα ζωικά προϊόντα σε τακτές χρονικές περιόδους. Τα ρεβύθια με γίγαντες στη γάστρα είναι μια ιδανική συνταγή για όλους με με ελάχιστη προετοιμασία και πολλή νοστιμιά!

Μπορεί συνήθως να μαγειρεύουμε χωριστά τα ρεβύθια και χωριστά τα φασόλια γίγαντες. Ωστόσο αυτός ο συνδυασμός στη γάστρα και το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει. Μελώνουν μαζί με τα λαχανικά και απογειώνεται η γεύση με το χωριάτικο λουκάνικο, όταν δεν νηστεύουμε.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε τα ρεβύθια με γίγαντες στη γάστρα είναι:

300 γρ. γίγαντες
300 γρ. ρεβύθια
4-6 σκελ. σκόρδο
4 κρεμμύδια
2 πιπεριές Φλωρίνης
2 ντομάτες (ή 2 φλ. ψιλοκομμένη ντομάτα εμπορίου)
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 δαφνόφυλλα
Λίγη φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι
Πιπέρι
1 κ.σ. αλάτι

Προετοιμασία:

Για μαλακά ρεβύθια χυλωμένα και γίγαντες μελωμένους,πρέπει να μουλιάσουμε τα όσπρια σε μπόλικο νερό από την προηγούμενη ημέρα.
Αφού φουσκώσουν τα όσπρια τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε φαρδιά κατσαρόλα.

Καλύπτουμε με κρύο νερό και αφήνουμε να πάρουν βράση.

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 45’ .

Πρέπει τα όσπρια να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν και χωρίς να διαλυθούν.

Επί το έργον: 

Κόβουμε τα λαχανικά: κρεμμύδι, ντομάτα, πιπεριά, σε λεπτές φέτες.

Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια.

Τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 4-5’ να γίνουν διάφανα.

Προσθέτουμε τα σκόρδα ολόκληρα καθώς και τα ψιλοκομμένα λουκάνικα.

Σοτάρουμε για 3-4’.

Αποσύρουμε από την εστία.

Σε μια γάστρα βάζουμε τα μισά όσπρια, γίγαντες και ρεβύθια.

Βάζουμε σε μια στρώση τα μισά κρεμμύδια-λουκάνικα.

Στρώνουμε την μισή πιπεριά και την μισή ντομάτα.

Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις: ρεβύθια, γίγαντες, κρεμμύδι, λουκάνικο, πιπεριά και τελειώνουμε με φέτες ντομάτας.

Προσθέτουμε 1 κοφτή κ.σ.αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Περιχύνουμε με 1 φλ. ζεστό νερό ή ζωμό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα και λίγη ρίγανη ή θυμάρι.

Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 30’.

Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 170ºC και συνεχίζουμε το ψήσιμο, μέχρι τα όσπρια να πιουν τα υγρά τους και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους.

Σερβίρουμε τα ρεβύθια με γίγαντες στην γάστρα, ζεστά σαν κυρίως φαγητό. Συνοδεύουμε με ζεστό ψωμί και σπιτικό τυρί.

Τα ρεβύθια και γίγαντες που θα περισσέψουν διατηρούνται σκεπασμένα στην συντήρηση του ψυγείου για 2-3 ημέρες ή στην κατάψυξη για 1 μήνα.

Εάν θέλετε, προσθέστε λουκάνικα σε χοντρά κομμάτια για να απογειώσετε τη συνταγή σας σε περίοδο εκτός νηστείας.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης: Αγιορείτικα ρεβύθια στο φούρνο όπως τα μαγείρευε ο Μοναχός Επιφάνιος

Λαχταριστές σουπιές γιουβέτσι από τον «Σεφ» του Αγίου Όρους

TOP NEWS