Με ποια διαδικασία θα εκλεγούν οι Μητροπολίτες Φθιώτιδος – Καλαβρύτων και Λήμνου

  • Dogma
μητροπολίτες

Την ώρα που το ενδιαφέρον για τους νέους Μητροπολίτες Φθιώτιδος, Καλαβρύτων και Λήμνου κορυφώνεται, καθώς οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν κατά την αυριανή συνεδριάσή (11/10) της Ιεραρχίας, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε τον τρόπο διεξαγωγής τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ υπογραμμίζουν με νόημα και το προσωπικό ενδιαφέρον του Αρχιεπισκόπου για τις αυριανές εκλογές … και δεν εννοούμε απλά την ομαλή διεξαγωγή τους. Λένε ότι αν αύριο εκλεγούν στις θέσεις των Μητροπολιτών Φθιώτιδος, Καλαβρύτων και Λήμνου, πρόσωπα της απολύτου «επιλογής» του, τοτέ ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας θα έχει τον πλειοψηφία της Ιεραρχίας στο πλευρό τους. Ειδικά τις στιγμές που θα την έχει απολύτως ανάγκη…

Εκλογές Μητροπολιτών: Το Τριπρόσωπο και η ψηφοφορία

Καταρχάς, σύμφωνα με το άρθρο 26, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου εκλέγουν δια μυστικής ψηφοφορίας 3 υποψηφίους από τους εκατοντάδες αρχιμανδρίτες που έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση. Στη συνέχεια καταρτίζεται ο κατάλογος των υποψηφίων ή αλλιώς το τριπρόσωπο.

Στην πρώτη ψηφοφορία θα προκύψει το λεγόμενο τριπρόσωπο, δηλαδή οι 3 επικρατέστεροι ανάλογα με τους ψήφους που συγκέντρωσαν, που σημαίνει ότι μέχρι εκείνη την στιγμή επίσημα δεν υπάρχουν υποψήφιοι αλλά επιθυμούντες.

Στην δεύτερη ψηφοφορία σύμφωνα με το ίδιο άρθρο θα εκλεγεί ο πρώτος μεταξύ των 3 διά σχετικής πλειοψηφίας.

Σε περίπτωση ισοψηφίας προτιμάται εκείνος που έχει τα πρεσβεία της ιεροσύνης, δηλαδή αυτός που είναι περισσότερα χρόνια κληρικός.

Ο νέος εκλεγμένος μητροπολίτης, αμέσως μετά τη δεύτερη ψηφοφορία δίνει το λεγόμενο «μικρό μήνυμα» ενώπιον των αρχιερέων, με το οποίο αποδέχεται και ευχαριστεί για την εκλογή.

Μετά την εκλογική διαδικασία και το «μικρό μήνυμα», Αρχιεπίσκοπος και λοιποί αρχιερείς μεταβαίνουν μαζί με τον ψηφισμένο στο Καθολικό της Μονής για τα «μεγάλα μηνύματα».

Το «μεγάλο μήνυμα» έχει τελετουργικό χαρακτήρα και αφού προηγηθεί από τον ψηφισμένο μια μικρή ακολουθία στην συνέχεια ο αρχιγραμματέας διαβάζει το πρακτικό εκλογής και ο ψηφισμένος αναγινώσκει ένα μικρό κείμενο που πλέον επίσημα αποδέχεται την εκλογή για την Μητρόπολη και διαβεβαιώνει ότι θα επιτελέσει με όλες του τις δυνάμεις τα καθήκοντα της διακονίας που του έλαχε και θα τηρήσει τους Ιερούς Κανόνες.

Η χειροτονία του ψηφισμένου ανακοινώνεται από τον Αρχιεπίσκοπο μετά τις εκλογές.

Την ημέρα Χειροτονίας συνηθίζεται αρκετοί κληρικοί να μεταβαίνουν στην Αθήνα για να αναφωνήσουν το «Άξιος». Την ημέρα αυτή συνήθως μένουν κλειστές όλες οι εκκλησίες της Μητρόπολης εκτός από μία ή δύο που θα οριστούν να καλύψουν κοινωνικές και θρησκευτικές ανάγκες των πιστών.

Ακολουθεί η συνάντηση ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ώστε να τελεστεί η διαδικασία της ενθρόνισης και θα ακολουθήσει η τοποθέτηση στην Μητρόπολη.

Διαβάστε επίσης: Τα επικρατέστερα ονόματα για τις Μητροπόλεις Φθιώτιδος, Καλαβρύτων και Λήμνου

TOP NEWS