Σαρακοστιανό τσουρέκι!

  • Dogma
τσουρέκι

Μπορεί να υπάρξει τσουρέκι το οποίο να είναι νηστίσιμο; Η αλήθεια είναι ότι όχι μόνο υπάρχει, αλλά και σίγουρα θα εκπλαγείτε με το πόσο απλή και εύκολη είναι η συνταγή και από το πόσο νόστιμο μπορεί να είναι!

Αυτή η συνταγή για το νηστίσιμο τσουρέκι, πέραν της Σαρακοστής, είναι και ιδανική για όσους λατρεύουν το τσουρέκι αλλά είναι χορτοφάγοι.

Μια μικρή συμβουλή πριν ξεκινήσετε: Για να κάνετε ένα ακόμα πιο γευστικό νηστίσιμο τσουρέκι μπορείτε να προσθέσετε και λίγη μαστίχα Χίου σε σκόνη. Θα απογειώσει τη γεύση του τσουρεκιού! Επίσης, αντί για βανίλια σε σκόνη μπορείτε να προσθέστε εκχύλισμα βανίλιας για περισσότερα αρώματα.

 Τα υλικά που θα χρειαστείτε για το νηστίσιμο τσουρέκι είναι:

50γρ. νωπή μαγιά
4κ.σ αλεύρι γ.ο.χ
1,100γρ. αλεύρι για τσουρέκια
1φλ. χλιαρό νερό
1 1/4 κούπες ζάχαρη
1κ.γ μαχλέπι
1κ.γ βανίλια (1 βανιλίνη)
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
500ml. χυμό πορτοκάλι
1 πρέζα αλάτι
1φλ. σπορέλαιο
3κ.σ μέλι

Επί το έργον:

Σε ένα μπολ ρίξτε το νερό, τη μαγιά και 1 κ.σ ζάχαρη. Σκεπάστε το μπολ με μεμβράνη και αφήστε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί για 10 λεπτά. Έπειτα, ρίξτε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Ανακατέψτε καλά και αφήστε το μείγμα να φουσκώσει για 20 λεπτά σε ζεστό σημείο. Προσέξτε μην μπερδευτείτε και χρησιμοποιήσετε το αλεύρι για τα τσουρέκια. Σε αυτό το βήμα πρέπει να βάλετε  το αλεύρι για όλες τις χρήσεις!

Σε μια λεκάνη ρίξτε τη πρέζα το αλάτι, το χυμό από πορτοκάλι, το ξύσμα, το μαχλέπι, το σπορέλαιο, τη βανίλια και τη ζάχαρη. Ανακατέψτε και στη συνέχεια προσθέστε το μείγμα με το αλεύρι και τη μαγιά. Σιγά, σιγά ξεκινήστε να προσθέτετε και το αλεύρι για τα τσουρέκια. Ξεκινήστε να ζυμώνετε με τα χέρια. Αφού έχει γίνει ένα ωραίο ζυμάρι, σε ένα μπολ βάλτε λίγο σπορέλαιο και αλείψτε το. Βάλτε μέσα το ζυμάρι και σκεπάστε το για 1 ώρα σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Μετά τη μια ώρα κάνε το τσουρέκι σου σε πλεξούδα και άπλωσε το σε ταψί με λαδόκολλα. Αφήστε το άλλη μισή ώρα να φουσκώσει. Αλείψτε το τσουρέκι με το μέλι, αφού το έχεις αραιώσει με λίγο χλιαρό νερό. Ψήστε στη μεσαία σχάρα για 35 λεπτά στους 160. Αυτό ήταν!

Πηγή: ediva.gr

Διαβάστε επίσης:Φτιάξτε πεντανόστιμο Αγιορείτικο ψωμί μόνο με 4 υλικά!

Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.

TOP NEWS