Θρησκευτικός και πολιτισμικός πλουραλισμός – Το νέο πόνημα του Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Χρυσόπουλου

  • Dogma
Χρυσόπουλου

Το νέο βιβλίο (ανάμεσα στα δεκάδες) του Αρχιμ. Χρυσόστομου Χρυσόπουλου είναι οι υποβληθείσες στο Παν/μιο Αιγαίου εργασίες για τον θρησκευτικό και πολιτισμικό πλουραλισμό και είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρες από πότε άλλοτε.

Είναι γνωστό ότι οι “Θρησκείες” βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας την τελευταία δεκαπενταετία, αφού έχουν συνδεθεί, άμεσα ή έμμεσα, δικαίως ή αδίκως, με ζητήματα όπως η ενσωμάτωση των μεταναστών στον νέο τόπο, ο διαθρησκευτικός και διαπολιτιστικός διάλογος, η ευρωπαϊκή ταυτότητα, η τρομοκρατία, αλλά και η αναβίωση νεοναζιστικών ή νεοφασιστικών μορφωμάτων.
Ο πανοσιολογιώτατος δεν αναλύει την κατάσταση με πολιτικούς όρους, δεν εστιάζει στα συμπτώματα, ούτε προτείνει εύκολες λύσεις. Δεν κινδυνολογεί και γράφει χωρίς να εξωραΐζει τις συνθήκες. Αντίθετα, έρχεται σε πλήρη ρήξη με στερεότυπα και προκαταλήψεις που έχουν δημιουργηθεί από την φονταμελιστική πρακτική και τον θρησκευτικό ιμπεριαλισμό. Μάλιστα, αναδεικνύει την πορεία προς αύριο, τη δημιουργική συμβίωση του συνόλου των μελών της κοινωνίας στη βάση της ισονομίας και ισοπολιτείας, μέσα σ’ ένα σύγχρονο κράτος δικαίου.
Η στάση του συγγραφέα αναδεικνύει με κάθε ευκαιρία την «διαφορετικότητα» και την καταπολέμηση των προκαταλήψεων με αντικειμενική θεώρηση. Παράλληλα όμως, δεν χαρίζεται στη μερίδα εκείνη συνανθρώπων μας που με δογματικό τρόπο επιζητούν την επιβολή των θρησκευτικών αρχών στην Πολιτεία και στην κοινωνία, σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Πολύ συχνά – συλλογικά ή ατομικά- εγκλωβιζόμαστε στην δική μας όποια άνεση και ευμάρεια και δεν θέλουμε καν να ακούσουμε ,πολύ περισσότερο να δεχτούμε την πραγματικότητα του άλλου, του διπλανού, του ξένου. Πολύ συχνά προσεγγίζουμε τα θέματα με ένα επιφανειακό τρόπο παρατηρώντας την τελική κατάληξη ενός φαινομένου και όχι την απαρχή και την εξέλιξή του, εξάγοντας επιπόλαια συμπεράσματα.
Η παράθεση των σκέψεων του π. Χρυσοστόμου , αν και κληρικός, πρόκειται για μια σοβαρή και θαρρετή προσπάθεια να εξεταστεί το βάθος και το πλήθος των διαστάσεων ενός φαινομένου που συναντούμε πλέον στην καθημερινότητά μας. Προσελκύουν τα κείμενα την προσοχή μας ,μακριά από γενικεύσεις και στερεότυπα που έχουν κατακλύσει τη σκέψη μας. Βοηθούν οι εργασίες να στραφούμε σε ορθή και ρεαλιστική προσέγγιση των θεμάτων που άριστα θίγει. Αναμφισβήτητα είναι μια αφετηρία βαθύτερης σκέψης για το μέλλον που θέλουμε να δημιουργήσουμε με τους συμπολίτες μας και συνοδοιπόρους μας σε αυτόν τον κόσμο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΑΡΑΠΑΚΗΣ
Αστυνομικός-αναλυτής σε θέματα διεθνούς πολιτικής ,
Αναπλ. Καθηγητής Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της ΕΛ.ΑΣ.,
Υποψ. Διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων των Παν/μίων
Πάφου και Πελοποννήσου.

unnamed-1

TOP NEWS