Το αγιορείτικο πιλάφι με θαλασσινά του Μοναχού Επιφάνιου

  • Dogma
επιφάνιος

Το αγιορείτικο πιλάφι με θαλασσινά, είναι μια αυθεντική αγιορείτικη συνταγή, από εκείνες που μας άφησε παρακαταθήκη ο σπουδαίος «Σεφ» του Αγίου Όρους, μοναχός Επιφάνιος. 

Το πιλάφι με θαλασσινά είναι μια από τις πολλές αγιορείτικες συνταγές με θαλασσινά, καθώς οι μοναχοί δεν τρώνε κρέας. Η συγκεκριμένη συνταγή, υπήρξε μια από τις αγαπημένες του μοναχού Επιφάνιου και σίγουρα  το άρωμα και η γεύση θάλασσας αυτού του πιάτου, θα τρελάνουν και τον δικό σας ουρανίσκο.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για έξι μερίδες είναι:

Μισό κιλό ρύζι

μισό κιλό μύδια κατεψυγμένα

μισό κιλό καλαμάρια ολόκληρα ή κομμένα ροδέλες

μισό κιλό γαριδόψυχα κατεψυγμένη

8 έως 9 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα ή 2 με 3 κρεμμύδια ξερά

1 μάτσο άνηθο

περίπου 200 γραμμάρια λάδι

λίγο κύμινο

2 έως 3 λεμόνια (ο χυμός τους)

Επί το έργον:

Ξεπαγώνουμε και ξεπλένουμε τα μύδια, τα καλαμάρια και τις γαρίδες. Μπορούμε να βρούμε τα θαλασσινά μας και σε κονσέρβα μέσα σε φυσικό ζωμό. Είναι θέμα προτίμησης. Εγώ πάντως προτιμώ και προτείνω τα κατεψυγμένα. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και κατόπιν προσθέτουμε το ρύζι, αφού ανακατέψουμε καλά τα κρεμμύδια. Ρίχνουμε ύστερα το νερό κατά προτίμηση ζεστό. Χρειάζεται προσοχή στη ποσότητα του νερού, γιατί στην αναλογία ρυζιού νερού έγκειται η επιτυχία του φαγητού μας. Έτσι έχουμε ένα μέρος ρύζι και δυόμιση μέρη νερό. Προσθέτουμε έπειτα τον άνηθο, το αλάτι και τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το λεμόνι).

Όταν κοντεύει να βράσει το ρύζι τότε ρίχνουμε τα θαλασσινά στη κατσαρόλα. Επιμένω ότι πρέπει να μπουν στο τέλος γιατί εάν μπουν νωρίτερα μαζεύουν και σφίγγουν. Όταν έχουν τραβηχτεί τα ζουμιά τραβάμε τον ταβά στην άκρη, ανακατεύουμε καλά καλά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και από πάνω βάζουμε το καπάκι. Ύστερα από λίγο ανακατεύουμε ξανά για να ρουφήξει το ρύζι όλο το ζουμί και τότε προσθέτουμε το λεμόνι. Μην αμφιβάλλετε γι’ αυτό το φαγητό καθόλου, είναι πολύ καλύτερο από άλλα παρόμοια. Δοκιμάστε το και δε θα απογοητευθείτε.

Πηγή: mountathos-eshop.com

Διαβάστε επίσης: Αγιορείτικα γιουβαρλάκια με τόνο

Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.

TOP NEWS