Το πιο τραγανό και αφράτο ελιόψωμο που έχετε φάει ποτέ!

  • Δόγμα

Πρώτα απ’ όλα, βάζουμε σε μία λεκάνη μισό φλιτζάνι από το νερό, διαλύουμε την μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα να γίνει κρεμώδες, γύρω στα 15 λεπτά.

Η συνταγή για ένα υπέροχο ψωμάκι που μπορείτε να απολαύσετε κατά την περίοδο της νηστείας και όχι μόνο. Δοκιμάστε αυτό το τραγανό και αφράτο ελιόψωμο και δεν θα χάσετε. Φτιάχνεται εύκολα και υπόσχεται μοναδική γεύση!

Υλικά συνταγής

  • 1 μισή φλ.τσ. περίπου νερό, χλιαρό
  • Μισή κ.σ. μαγιά σκόνη
  • Μισή κ.σ. ζάχαρη
  • 3 μισή φλ.τσ. αλεύρι, μαλακό
  • Μισό κ.γλ. αλάτι
  • 30 γρ. περίπου βούτυρο
  • Μισό φλ. ελιές, χωρίς τα κουκούτσια και κομμένες

Εκτέλεση συνταγής

Πρώτα απ’ όλα, βάζουμε σε μία λεκάνη μισό φλιτζάνι από το νερό, διαλύουμε την μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα να γίνει κρεμώδες, γύρω στα 15 λεπτά.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και το μισό αλεύρι και ζυμώνουμε.

Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας και το υπόλοιπο αλεύρι.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη ομοιόμορφη.

Προσθέτουμε το βούτυρο λίγο λίγο τη φορά και εξακολουθούμε το ζύμωμα. (Δεν ανησυχούμε εάν η ζύμη διαλυθεί με το βούτυρο, θα επανέλθει με το ζύμωμα ξανά στην κανονική της κατάσταση).

Έπειτα, πλάθουμε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας, την τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμένο μπολ, την φέρνουμε μερικές βόλτες ώστε να λαδωθεί από όλες τις πλευρές και σκεπάζουμε σφιχτά το μπολ με πλαστική μεμβράνη.

Αφήνουμε να διπλασιαστεί η ζύμη σε μέγεθος, περίπου μία ώρα.

Αφού φουσκώσει την ξεσκεπάζουμε και την ζυμώνουμε ελαφρά να ξεφουσκώσει.

Μετά, βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα παραλληλόγραμμο, ρίχνουμε τις ελιές και το διπλώνουμε ως εξής: φέρνουμε το επάνω κομμάτι στη μέση του παραλληλογράμμου και μετά φέρνουμε το κάτω επίσης να συναντήσει το πρώτο.

Το κλείνουμε με τσιμπήματα.

Βάζουμε τη ζύμη στο ταψάκι με το ενωμένο μέρος προς τα κάτω.

Το απλώνουμε μαλακά να απλωθεί στο ταψί.

Κατόπιν, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.

Σκεπάζουμε το ταψί με μία βουτυρωμένη μεμβράνη και αφήνουμε το ψωμί να φουσκώσει για περίπου μία ώρα.

Έπειτα το ξεσκεπάζουμε και το ψήνουμε για 20 με 30 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Τέλος, μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε από τον φούρνο και αμέσως και από το ταψί και το αφήνουμε να κρυώσει.

Το ελιόψωμο είναι πανέτοιμο.

Πηγή: https://www.supersyntages.gr/

TOP NEWS