Τσομπλέκι:Το μακεδονίτικο μοσχαράκι!

  • Dogma
τσομπλέκι

Το τσομπλέκι είναι μια κλα­σική μακε­δο­νί­τικη συν­ταγή, πλού­σια σε γεύση, ιδανική επιλογή για τις χει­μω­νιά­τι­κες οικο­γε­νεια­κές μαζώξεις της Κυριακής!

Το τσομπλέκι είναι μοσχαρίσιο κρέας μαγειρεμένο με σάλτσα ντομάτας, μανιτάρια, φέτες από μελιτζάνα, κολοκυθάκι, πατάτα, κόκκινη ψητή πιπεριά Φλωρίνης  και φέτα,  “χτισμένο” στο πήλινο και ψημένο στον φούρνο.

Αρχικά κόβουμε τη μελι­τζάνακαι το και το κολο­κυ­θάκι  σε μακρό­στε­νες λεπτές φέτες (κατά μήκος) και στη συνέ­χεια τις φέτες αυτές τις κόβουμε στη μέση.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:

700 γρ μοσχα­ρί­σια σπάλα σε κύβους
1 Μελι­τζάνα
1 Κολο­κύθι
1 Κρεμ­μύδι ψιλο­κομ­μένο
4 Ντο­μά­τες ψιλο­κομ­μέ­νες
2 Πιπε­ριές Φλω­ρί­νης (από βαζάκι)
12 Ροδέ­λες Πατά­τας
200 γρ. φέτα
2 φύλλα δάφ­νης
1 κ.γ. μπα­χάρι
1 κ.γ. κύμινο
3/4 ποτήρι κόκ­κινο κρασί, ξερό
3/4 φλι­τζάνι ελαιό­λαδο
Αλάτι & Πιπέρι
Μαϊ­ντανό (για το σερβίρισμα)

Επί το έργον:

Αρχικά κόβουμε τη μελι­τζάνα και το και το κολο­κυ­θάκι  σε μακρό­στε­νες λεπτές φέτες (κατά μήκος) και στη συνέ­χεια τις φέτες αυτές τις κόβουμε στη μέση. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το μισό ελαιό­λαδο και τηγα­νί­ζουμε τις πατά­τες (όχι τελείως αλλά αρκετά) και συνε­χί­ζουμε με ταλαχα­νικά (απλώς ελα­φρύ τηγά­νι­σμα). Τα στραγ­γί­ζουμε όλα σε απορ­ρο­φη­τικό χαρτί κουζίνας.

Στο ίδιο τηγάνι, θα προ­σθέ­σουμε τα κομ­μά­τια κρέ­α­τος και θα τα σοτά­ρουμε και αυτά (προ­σθέ­τουμε λίγο ακόμα ελαιό­λαδο αν χρεια­στεί). Μόλις το κρέας θωρα­κι­στεί απο­κτών­τας το ρόδινο χρώμα στην περι­φέ­ρεια του προ­σθέ­τουμε και λίγο νερό (περί­που μισό ποτήρι) και το αφή­νουμε να βρά­σει σκε­πα­σμένο για 20 λεπτά.

Σε μια κατσα­ρόλα, σοτά­ρουμε με το υπό­λοιπο ελαιό­λαδο το κρεμ­μύδι για 4 λεπτά. Ρίχνουμε και τις ντο­μά­τες και συνε­χί­ζουμε ανα­κα­τεύ­ον­τας για 2 λεπτά ακόμα. Προ­σθέ­τουμε και το κρέας μας αφού βρά­σει και αφού το έχουμε στραγ­γί­ξει από τα λάδια. Προ­σθέ­τουμε τα μυρω­δικά (κύμινο και μπα­χάρι) και αλα­το­πι­πε­ρώ­νουμε. Βάζουμε και τα φύλλα δάφ­νης και σβή­νουμε με το κρασί. Με κλει­στό το καπάκι και σε χαμηλή φωτιά σιγο­βρά­ζουμε για άλλα 30 λεπτά. Στα 20 λεπτά ελέγ­χουμε και αν χρεια­στεί, προ­σθέ­τουμε λίγο ζεστό νερό.

Παίρ­νουμε δυο πήλινα μπο­λά­κια σχε­τικά βαθιά με διά­με­τρο περί­που 8–10 εκα­το­στά, και βάζουμε πρώτα ένα τετρά­γωνο κομ­μάτι φέτα 100 γραμ­μα­ρίων. Μετά τοπο­θε­τούμε πάνω στη φέτα ένα κομ­μάτι πιπε­ριάΦλω­ρί­νης και συνε­χί­ζουμε με ένα κομ­μάτι μελι­τζά­νας ένα  κολο­κύθιδίπλα-δίπλα και μία ροδέλα πατά­τας. Ακο­λου­θεί το κρέας με τη σάλ­τσα του και από μία φέτα κολο­κύθι και μελι­τζάνα. Καλύ­πτουμε καλά τέλος την επι­φά­νεια του σκεύ­ους με πατά­τες. Την ίδια δια­δι­κα­σία επα­να­λαμ­βά­νουμε και στο άλλο σκεύος.

Σε προ­θερ­μα­σμένο φούρνο στους 180 C ψήνουμε το τσομ­πλέκι για 10΄περίπου λεπτά.

Αφή­νουμε κάθε πήλινο για 10 λεπτά να κρυώ­σει και σερ­βί­ρουμε ανα­πο­δο­γυ­ρί­ζον­τας σε ένα πιάτο. Τέλος πασπα­λί­ζουμε με ψιλο­κομ­μένο  μαϊντανό.

Πηγή: mysintages

Διαβάστε επίσης: Εύκολη και γρήγορη πολίτικη μπουγάτσα χωρίς κρέμα

Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.

 

TOP NEWS