Πολεμικός Εξοπλισμός

  • Dogma
πολεμικός

«Πολεμικός Εξοπλισμός» του Αρχιμ. Χρυσοστόμου  Χρυσόπουλου, Θεολόγου-Διδάσκοντος Παν/μίου Πειραιώς, για το dogma.gr.

Δυσάρεστος  θ’ ακουσθεί  αύριο ο Απόστολος Παύλος.  Θα μας  θυμίσει κατάσταση  που παραπέμπει σε θλίψη,  σε όλεθρο, σε μίσος∙ θα μας  μιλήσει για πόλεμο!  Όσοι  τον έζησαν   τρέμουν ακόμα και  στο άκουσμά  του. Όσοι δεν τον βίωσαν,  απεύχονται  να έρθει ξανά και στον τόπο  τους και  στις ημέρες τους. Ολέθριες είναι οι συνέπειές του. Καθημερινά όλο και κάπου στη γη  συντηρείται ή δημιουργείται  μια εστία του.

Ο πόλεμος που γίνεται  λόγος  στο αυριανό  αποστολικό ανάγνωσμα έχει  πεδίο μάχης  την ψυχή  κάθε  ανθρώπου. Ξεκίνησε   από τον Παράδεισο,   εκεί  που πολέμησε ο ανθρώπινος εγωισμός και ανταρσία με την αγάπη του Θεού. Ηττήθηκαν  οι πρωτόπλαστοι  Αδάμ και Εύα και εξορίσθηκαν από τον φυσικό τους χώρο, τον Παράδεισο. Η αυτή αναμέτρηση μεταξύ καλού και κακού, αντίστασης και πειρασμού,   συνεχίζεται  νυχθημερόν  σε κάθε  χριστιανό  που θέλει  να  ζει θεάρεστα,  εκκλησιαστικά,  αγωνιστικά.

Ο χαιρέκακος διάβολος  μας  γνωρίζει  καλά,  ξέρει  που πάσχουμε  ως άτομα, εκμεταλλεύεται   τις αρνητικές ροπές  μας και  προσπαθεί  να  συντονίζει   τη βιωτή μας  μ’ αυτές,  να κάνουμε δηλαδή αμαρτίες,  να του παραδοθούμε   και τελικά να  αλωθούμε   ψυχοσωματικά.

Ο  Απόστολος Παύλος θα  μας  θυμίσει  αύριο ποια είναι τα εξαρτήματα του  πολεμικού μας εξοπλισμού  προκειμένου όχι μόνο να αγωνισθούμε, αλλά και να επικρατήσουμε.   Καθώς τον περιγράφει  ο Θείος Παύλος   αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να έχουμε  στην ζωή μας  την αλήθεια, την δικαιοσύνη ,  τον λόγο του Θεού, την πίστη,  την  ελπίδα.  Είναι τα μέσα που θα μας βοηθήσουμε να μη τραυματισθούμε θανάσιμα   από τα βέλη του. Το ένα συμπληρώνει το άλλο και  όλα μαζί συγκροτούν την πνευματική πολεμική πανοπλία, από το κεφάλι μέχρι τα πόδια, τίποτα αφύλακτο δεν πρέπει  να αφήσουμε. Όπως δεν πρέπει να αγνοούμε ή να  υποβαθμίζουμε την δύναμή του και το θράσος του. Φέρεται ύπουλα, φαίνεται φίλος.

Οι αρετές που θα μας αναφέρει με σαφήνεια στο αυριανό αποστολικό ανάγνωσμα είναι η άριστη αντιστοιχία με κάθε μέρος του εξοπλισμού που πρέπει να έχουν οι σωστοί πολεμιστές στη μάχη.  Οφείλουμε  να  τις διαθέτουμε όλες,  όχι κάποιες  και τις εύκολες.  Αλλιώς θα βρεθεί το κενό στα σύνορα της ύπαρξης μας, η αδυναμία μας,  και μέσω  αυτής θα μας πειράξει,  θα μας  καταρρίψει,  θα μας  νικήσει. Θα εισβάλει με το άρμα της αμαρτίας και η ήττα μας είναι βέβαιη.  Τα πνευματικά  κενά  μας  τα αντιλαμβάνεται  ο διάβολος  και  τα αξιοποιεί δεόντως  κατά τις πολεμικές  συρράξεις που διεξάγει  μαζί μας.  Είναι  επικίνδυνη  δίοδος  η ανυπαρξία ή η αμέλεια   κάποιων  από τα παραπάνω.   Γι’ αυτό και πρέπει να προσέχουμε.

Ο πόλεμος   γίνεται  πιο έντονος   σε ώρες  προσευχής,  ατομικής  ή συλλογικής. Τότε είναι που βλέπει  ότι χάνει  οπαδούς, άτομα  που  ήταν   πρόθυμα να  υποκύψουν  στα  τεχνάσματά  του και να υποκλιθούν  στην πανουργία του.  Είμαστε   βαπτισμένοι  στο όνομα  του Τριαδικού Θεού  και έχουμε υποχρέωση  να  υπερασπιζόμαστε  την ιδιότητά μας  με κάθε μέσο και  τίμημα. Με τον πολεμικό εξοπλισμό που μας αναφέρει ο αποστολικός κάλαμος θα πολεμήσουμε γενναία  θα  επικρατήσουμε και θα τον   κατατροπώσουμε.

Όσα θα ακουσθούν  αύριο στο αποστολικό  ανάγνωσμα δεν έχουν σκοπό να  μας τρομοκρατήσουν,  αλλά  δεν μπορεί  και να  εφησυχάζουμε.  Επαγρύπνηση  χρειάζεται. Καμία συνθηκολόγηση.  Είχε το θράσος ο διάβολος   να πειράξει τον  ίδιο τον Κύριο, θα το επιχειρήσει και σε εμάς, όταν μάλιστα του παρέχονται  και δικαιώματα. Λοιπόν,   αντίσταση μέχρι  την νίκη,  πάλη μέχρι τη δικαίωση, μάχη μέχρι την λύτρωση.   Μας  αξίζουν, μας  ανήκουν, μας ωφελούν.

 

TOP NEWS