Προσφορά Παραδείγματος

  • Dogma
ιωάννης

Tιμά και εορτάζει η Εκκλησία μας αύριο τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, Αρχιεπίσκοπο Κων/πόλεως και μεγάλο Πατέρα της Εκκλησίας μας. Σ΄ εκείνον είναι  -θα λέγαμε- αφιερωμένο το αποστολικό ανάγνωσμα που θ΄ ακουσθεί κατά την αυριανή Θεία Λειτουργία, που εκείνος συνέγραψε.

Ο Απόστολος Παύλος θ’ ακούσουμε να περιγράφει τα χαρίσματα των Αρχιερέων προκειμένου αυτοί να μην καταλαμβάνουν απλά μία θέση, αλλά και να τους πρέπει  όπως και αυτοί για εκείνη. Μας αποκαλύπτει μια αμφίδρομη σχέση.

Για να είναι κατάλληλος ο Επίσκοπος πρέπει  να είναι ευσεβής, άγιος, άκακος, απονήρευτος, αμόλυντος, αναμάρτητος. Η πρώτη εξέταση των χαρισμάτων που πρέπει να έχουν οι ποιμένες της Εκκλησίας παντός βαθμού ίσως  μας απογοητεύσει. Δεν βρίσκονται άρα εύκολα οι κατάλληλοι; Τουλάχιστον να υπάρχει η αγωνιστική διάθεση και ασκανδάλιστος βίος. Έχουμε ενώπιον μας την προσφορά παραδείγματος από τον  εορταζόμενο αύριο Άγιο Ιωάννη.

Είχε ζωή ασκητική, βίο άμεμπτο γι αυτό και με θάρρος   έλεγξε  την παρανομία της αυτοκράτειρας, υπέστη  γι΄ αυτό διωγμούς, εξορίες και βάσανα πολλά. Ο θρόνος του δεν ήταν για εκείνον τρόπος και τόπος εξουσίας, αλλά θέση διακονίας του ποιμνίου του, ψυχοσωματκά. Δεν τον παρέσυρε η εφήμερη δόξα, αλλά η κατάκτηση της αιωνιότητας.  Με το θεόπνευστο κήρυγμά του κατέπληττε  όχι μόνο τους ακροατές του , αλλά και την ίδια την Εκκλησία. Γι΄ αυτό και του δόθηκε το επίθετο «Χρυσόστομος», στον μόνο ανά τους αιώνες. Ταυτόχρονα η φιλανθρωπική του μέριμνα ήταν ξεχωριστή  και αφορούσε χήρες και ορφανά, πτωχούς και ασθενείς. Δεν το έβλεπε ως υποχρέωση, αλλά ως ευκαιρία συνάντησης στο πρόσωπό τους με τον ίδιο τον Κύριο. Υπηρεσία με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια.

Ταυτόχρονα, το  συγγραφικό έργο του καταλαμβάνει τόμους αρκετούς με ποικιλία θεμάτων. Ερμήνευσε την Αγία Γραφή με σοφία, ώστε να χρησιμεύει όχι μόνο στην εξέλιξη της θεολογίας, αλλά και να γίνει  περισσότερο  προσιτή  στους χριστιανούς αλλά και εργαλείο μελέτης και καλύτερης κατανόησής της.

Όσοι θέλουν να ασκήσουν έργο ηγέτη, δασκάλου, ποιμένα οφείλουν  να γίνονται παραδείγματα προς μίμηση  και όχι για αποφυγή. Να προσέχουν τα λόγια τους και τα έργα τους.  Ίσως υπάρχουν ανθρώπινα μειονεκτήματα, αυτά δεν επιτρέπεται να γίνονται αιτίες κλονισμού, αφορμές αποστασίας, ευκαιρίες κατάκρισης.

Η περιγραφή που θ΄ ακουσθεί αύριο, του ποιός μάς πρέπει αρχιερέας , τότε και σήμερα, μάλλον μας  φαίνεται αυστηρή. Παρά ταύτα,  μπορεί  να γίνει για αρκετούς  όρος σύγκρισης, ευκαιρία άμιλλας και καιρός καταξίωσης ενώπιον Θεού και των παιδιών Του.

Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Χρυσόπουλος για το dogma.gr

 

 

 

 

 

TOP NEWS