Αρχιερατικό Μνημόσυνο μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χρυσοστόμου Παπαδοπούλου

  • Dogma
μνημόσυνο

Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 έτη από την Μικρασιατική καταστροφή, η Ιερά Μητρόπολη Ν. Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος και ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας διοργάνωσαν την Κυριακή 3 Απριλίου 2022 (Δ’ Νηστειών) Επιστημονική Ημερίδα προς τιμήν του μεγάλου πρωθιεράρχου, συγγραφέα, θεολόγου και καθηγητή πανεπιστημίου Μαδυτινού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χρυσοστόμου Παπαδοπούλου, ο οποίος υπήρξε ο ιδρυτής του Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Αναργύρων Νέας Ιωνίας, της ενορίας του Αγίου Ιωάννου Μαδύτου Νέας Φιλαδελφείας και των άλλων προσφυγικών ενοριών της Νέας Ιωνίας.

Νωρίτερα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Μαδύτου Νέας Φιλαδελφείας, όπου τέλεσε το Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χρυσοστόμου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στον χώρο του Παγκόσμιου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ελληνισμού της Διασποράς (Π.Π.Ι.Ε.Δ) του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας έλαβε χώρα η Επιστημονική Ημερίδα, όπου πλήθος κόσμου τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, κατέκλυσε την αίθουσα, τιμώντας έτσι τη μνήμη και την πολυδιάστατη προσφορά του μεγάλου πρωθιεράρχου της Εκκλησίας μας κυρού Χρυσοστόμου.

Στην Ημερίδα χαιρετισμό απηύθυναν ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμ. Βαρνάβας Θεοχάρης, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄, ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας κ. Ιωάννης Βούρος, ο Αντιπρόεδρος του Π.Π.Ι.Ε.Δ. κ. Χρήστος Κοπελούσος, ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Νέας Χαλκηδόνας και Υπεύθυνος Πολιτισμού του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας κ. Ηλίας Γκρίτζαλης, ενώ κατά την διάρκεια της Ημερίδας, η νεανική βυζαντινή χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Θεοδώρου Καλλίμαχου απέδωσε θαυμάσια επίκαιρους βυζαντινούς ύμνους.

Πρώτη εισήγηση ήταν του Πανοσιολογιωτάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας Αρχιμ. Επιφανίου Αρβανίτη με τίτλο: «Σκιαγραφώντας την προσωπικότητα του Μαδυτινού Αρχιεπισκόπου κυρού Χρυσοστόμου», στην οποία παρουσίασε τα βιογραφικά στοιχεία και την πολύπλευρη χαρισματική προσωπικότητα του αειμνήστου πρωθιεράρχου μέσα από την διακονία του στην Εκκλησία, την θεολογική γραμματεία και την εκκλησιαστική ιστορία.

Δεύτερος ομιλητής της Ημερίδας ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ηλίας Δροσινός, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής οδ. Ακαδημίας, ο οποίος ανέπτυξε εισήγηση με θέμα: «Ο Αθηνών Χρυσόστομος Παπαδόπουλος. Πτυχές από την αρχιεπισκοπική δράση του και η συμβολή του στην ένταξη των προσφύγων εκ Μικράς Ασίας», παρουσιάζοντας γνωστές και άγνωστες πτυχές από την πολύπλευρη αρχιεπισκοπική δράση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου.

Την Ημερίδα συντόνισε ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας Αρχιμ. Επιφάνιος Αρβανίτης και τίμησαν με την παρουσία τους Δημοτικοί Σύμβουλοι των Δήμων Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας και Ηρακλείου Αττικής, ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ του Δήμου Ν. Ιωνίας κ. Λουκάς Χριστοδούλου, η ανιψιά του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χρυσοστόμου ελλογιμωτάτη καθηγήτρια Αρχαιολογίας κ. Φωτεινή Ζαφειροπούλου.

Την Ημερίδα έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε θερμά τον Πανοσιολογιώτατο Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής π. Βαρνάβα για την τιμητική παρουσία του, τον Δήμαρχο κ. Ιωάννη Βούρο και τους Μικρασιατικούς συλλόγους της περιοχής για την άρτια συνεργασία στον προγραμματισμό των εκδηλώσεων μνήμης καθώς και τον π. Ηλία Δροσινό για την συγκινητική και εξαιρετικά εμπεριστατωμένη εισήγησή του, αναφέρθηκε στην οικουμενική εκκλησιαστική ακτινοβολία και στην διεθνή ακαδημαϊκή αναγνώριση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χρυσοστόμου Παπαδοπούλου.

 

Αρχιερατικό Μνημόσυνο και Επιστημονική Ημερίδα προς τιμήν του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χρυσοστόμου Παπαδοπούλου στη Ν. Φιλαδέλφεια - 2022 01

TOP NEWS