Εκκλησιαστικό: Με το βλέμμα στραμμένο στους Ιεράρχες – Η στάση του Αρχιεπισκόπου

  • Dogma
ιεραρχία

Την ώρα που η συμφωνία Εκκλησίας – Πολιτείας φαίνεται να οδηγείται, λόγω του μισθολογικού των ιερέων στις καλένδες, παρ’ όλο που η κυβέρνηση μέσω του Υπουργού Παιδείας διαμηνύει το ακριβώς αντίθετο: «Από πλευράς μας δεν είναι καθόλου προγραμματισμένο να πάει η συμφωνία στις καλένδες»,  καθοριστικής σημασίας είναι η στάση των Ιεραρχών τόσο στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της ερχόμενης εβδομάδας, όσο και στη σύγκλιση της Ιεραρχίας, η οποία επίσης θα πραγματοποιηθεί εντός του Μαρτίου.

Οι Ιεράρχες από την πρώτη στιγμή έχουν εκφράσει εντόνως την αντίδρασή τους για την όποια αλλαγή στο υπάρχον μισθολογικό καθεστώς των ιερέων, ενώ και η Ιεραρχία έχει θέσει το θέμα ως κόκκινη γραμμή στο πλαίσιο του διαλόγου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος στους δημόσιους διαλόγους επαναλαμβάνει τη δήλωσή του «Η Ιεραρχία αποφασίζει και όχι η Σύνοδος ή ο Αρχιεπίσκοπος».

Άξια λόγου την ίδια στιγμή είναι και τα θερμά λόγια με τα οποία μίλησε ο Υπουργός Παιδείας για τον Αρχιεπίσκοπο, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: » Αυτή τη στιγμή θέλουμε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια συζήτησης. Αν χρειαστεί θα κάνουμε αλλαγές στο κείμενο της συμφωνίας. Είναι ευτύχημα ότι η Εκκλησία έχει επικεφαλής τον συγκεκριμένο ιεράρχη, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Προφανώς έχουν ξεκινήσει διεργασίες για τη διαδοχή του αλλά χαίρει του σεβασμού, πιστεύω, των περισσότερων ιεραρχών».

Πάντως, τον ασκό του Αιόλου άνοιξαν τις τελευταίες ημέρες για μια ακόμη φορά οι δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, αλλά και του Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος,  με αποτέλεσμα οι δύο πλευρές  να…δυναμιτίζουν την ήδη εκρηκτική ατμόσφαιρά με τις εκατέρωθεν αντεγκλίσεις….

Φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS