Η εορτή του Αγίου Ελευθερίου στο Λουτράκι (ΦΩΤΟ)

  • Δόγμα

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Θεοφιλέστατος άγιος Κεγχρεών.

Εορτάστηκε κι εφέτος η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αναστάσεως Χριστού, στο Λουτράκι, την Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2021.

Του Μεγάλου Εσπερινού, του Πανηγυρικού Όρθρου και της Θ. Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας και Καθηγούμενος της ως άνω Ι. Μονής Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, συνιερουργούντων του Αιδεσ. Πρωτ/ρου π. Αθανασίου Κοντογιάννη, του Πανοσιωτάτου Ιερομ. π. Λογγίνου Αρχόντη, αδελφού της Ι. Μονής Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου, του Αιδεσ. π. Νικολάου Κούρτη, εκ της Ι. Μητροπόλεως Αργολίδος και του Διακόνου π. Χρήστου Χίλια.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Θεοφιλέστατος άγιος Κεγχρεών, ο οποίος εν συντομία λόγω του ψύχους και του υγειονομικού πρωτοκόλλου για την μη διασπορά του Covid-19, αναφέρθηκε στην θαυμαστή ωριμότητα του εορταζομένου Αγίου Ελευθερίου, ο Οποίος, όταν νεαροί συνομήλικοί Του εξακολουθούσαν ακόμη να παίζουν εγίνετο Διάκονος της Εκκλησίας του Χριστού, και όταν οι άλλοι έφηβοι άρχιζαν τις νεανικές τους παρεκτροπές Αυτός αξιωνόταν του βαθμού του Πρεσβυτέρου, παρά το νεαρό της ηλικίας Του, όταν δε εισερχόταν στην ανδρική ηλικία η Εκκλησία Τον ανέδειξε στον βαθμό του Επισκόπου, τονίζοντας ότι την ωριμότητα αυτή την δημιουργεί στους νέους το Χριστιανικό φρόνημα. Αν και η νεότητα είναι ασταθής και με πολλή ελαφρότητα αντιμετωπίζει την ζωή θέτουσα ως σκοπό της τις απολαύσεις, εν τούτοις νέοι και των δύο φύλων, που ανετράφησαν «ἐν παιδείᾳ καί νουθεσίᾳ Κυρίου» ή τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν τα διδάγματα της Αγίας Πίστεώς μας, γίνονται εργάτες του καλού, δημιουργοί μια καλύτερης ζωής με πνευματικά ενδιαφέροντα για τον εαυτό τους, τιμώντας την οικογένειά τους και προσφέροντας στο Κοινωνικό σύνολο. Σήμερα που τα παιδιά μας μεγαλώνουν γρήγορα αλλά, που δυστυχώς, δεν ωριμάζουν ανάλογα με την ηλικία τους, έχουν ανάγκη ν᾿ αποκτήσουν από την νεότητά τους Χριστιανικές αρχές και πεποιθήσεις, ώστε να ισχύει και γι᾿ αυτά ο καλοτυχισμός του Τιμοθέου υπό του Παύλου: «ὅτι ἀπό βρέφους τά ἱερά γράμματα οἶδεν, τά δυνάμενα σοφίσαι εἰς σωτηρίαν» (Β’ Τιμ. γ’, 15). Πρέπει εκ νεότητός τους «τήν ἀγαθήν μερίδαν» να εκλέξουν για τον εαυτό τους, ώστε ν᾿ αντιμετωπίζουν όλα τα συμβαίνοντα στην ζωή τους με το πρίσμα της Χριστιανικής θεώρησης και ν᾿ αποδεικνύονται κατ᾿ αυτόν τον τρόπο ώριμοι εις κρίσιν και φρόνημα και «σύνεσιν ἐν πᾶσι».

Επίσης, τόνισε ότι για κάθε Χριστιανό αποτελεί εξαιρετική ευτυχία η εκπλήρωση της ευχής της Εκκλησίας μας «Χριστιανά τά τέλη τῆς ζωῆς ἡμῶν…». Αλλά τα Χριστιανικά τέλη σπανίως έρχονται σε επισφράγιση αμαρτωλού και φαύλου βίου. Ο κανόνας είναι η ενάρετος ζωή να επισφραγίζεται από Χριστιανικά τέλη, ενώ η μεταστροφή ανθρώπων, που εγήρασαν «ἐν ἁμαρτίαις», είναι η εξαίρεση, την οποίαν οικονομεί η αγαθότης του Θεού είτε γιατί δεν είχαν άλλες ευκαιρίες για μετάνοια, είτε γιατί ήσαν καλοπροαίρετοι, και η καλή τους διάθεση δεν ωρίμασε εγκαίρως για να εκδηλωθεί εμπράκτως «ἐκ νεότητος αὐτῶν». Η εξάσκηση στο αγαθό και στην αρετή εγγίζει τον άνθρωπο στον Θεό. Μόνο με τον ένθεο αγώνα εναντίον του κακού και την επίτευξη του αγαθού και με την βοήθεια, που μας παρέχει η Αγία μας Εκκλησία, βαδίζουμε σταθερά προς το αίσιο Χριστιανικό τέλος, προς την Βασιλεία του Θεού, στην οποία έφθασε νεώτατος  στην ηλικία ο Ιερομάρτυς Άγιος Ελευθέριος.

Εύκαιρα σε προσκύνηση από τους πιστούς και ευλογία των προσκυνητών προετέθησαν τμήματα εκ των Ι. Λειψάνων του Αγίου Ελευθερίου. Στα Ιεροψαλτικά αναλόγια διακόνησαν ο Σύγκελλος π. Πρόδρομος Αντωνίου, αδελφός της Ι. Μονής και ο Συμβολαιογράφος Ξυλοκάστρου κ. Παναγιώτης Καρμόγιαννης.

Μετά την ευλόγηση των Κολλύβων προς τιμή του Αγίου Ελευθερίου και της μητέρας του Αγίας Ανθίας ο Θεοφιλέστατος μετέφερε ευχές και ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν ηδυνήθη να παρασταθεί. Εκ της Ι. Μονής παρετέθη «κέρασμα» σε όλους τους προσκυνητές και εν συνεχεία επακολούθησε Μοναστηριακή τράπεζα, ενώ το απόγευμα της ίδια ημέρας τελέσθηκε το Κτιτορικό Μνημόσυνο.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.

TOP NEWS