Η επόμενη ημέρα στη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας – Τα τρία σενάρια και οι υποψηφιότητες

  • Dogma
αιτωλίας

Σεναριολογίας το ανάγνωσμα… μετά την εδκημία του Μακαριστού Μητροπολίτη Αιτωλίας Κυρού Κοσμά…Η διχοτόμηση ή αλλαγή των ορίων της Μητρόπολης Αιτωλίας κι Ακαρνανίας, αλλά και τα ονόματα όσων … προαλείφονται για τον μητροπολιτικό θώκο… δίνουν και  παίρνουν…. Τί κι αν δήλωσε ο Ναυπάκτου Ιερόθεος ότι η τοποτηρητεία του θα διαρκέσει αρεκτά; Των φρονίμων τα παιδιά έχουν ήδη αρχίσει να … εισηγούνται υποψηφιότητες…

Την πρώτη και ισχυρότερη ανατάραξη στη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας φέρνει η ανακίνηση παλαιών σεναρίων για διχοτόμηση ή αλλαγή των ορίων της προς ενίσχυση γειτονικών μικρότερων Μητροπόλεων. Το σενάριο κάθε άλλο παρά καινούργιο είναι… Θα μπορούσε κανείς ότι κάποιοι περίμεναν την εκδημία του Μακαριστού Αιτωλίας για να το ξαναβγάλουν από το χρονοντούλαπο της εκκλησιαστικής ιστορίας επί εποχής Μακαριστού Χριστόδουλου.

Την εποχή εκείνη δεν συζητούνταν απλά έντονα η διχοτόμηση της Μητρόπολης Αιτωλίας. Εντελώς αντίθετα, η Ιεραρχία με εισήγηση του Μακαριστού Χριστόδουλου, είχε προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω και είχε εγκρίνει αυτή την ιδέα, βασισμένη στο γεγονός οτι η συγκεκριμένη Μητρόπολη είναι μια εκ των μεγαλυτέρων. Ωσόστο, η τότε Υπουργός Παιδειας και Θρησκευμάτων Μαριέτα Γιαννάκου,  δεν είχε την ίδια άποψη και είχε βάλει οριστικό φρένο στο σχέδιο της διχοτόμησης.

Τα τρία σενάρια για τη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Αυτή τη στιγμή τρία είναι τα σενάρια την Αιτωλοακαρνανία. Το πρώτο είναι να μείνει ως έχει. Το δεύτερο να διχοτομηθεί σε δύο Μητροπόλεις, εκ  των οποίων η μια θα έχει έδρα το Αγρίνιο και η έταιρη έδρα το Μεσολόγγι.  Πρόκειται για ένα σενάριο που επιθυμούν δικαώς στο Αγρίνιο μαζεύοντας,μάλιστα, και υπογραφές προς αυτή την κατεύθυνση,  την ώρα που στο Μεσσολόγγι θεωρούν το αίτημα διχαστικό. Το τρίτο σενάριο, θέλει τη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας να παραμένει ως έχει, αλλά να ενισχύοναι μικότερες όμορες Μητροπόλεις- ιδέ τις Ναυπάκτου και Καρπενησίου-  αποσπώντας ορισμένες ενορίες απο αυτή.

Ποιοι προαλείφονται για Μητροπολίτες 

Και μπορεί να μετράμε λιγότερες από 20 ημέρες από την εκδημία του Μακαριστού Αιτωλίας Κυρού Κοσμά, ωστόσο, αυτό δεν έχει εμποδίσει ορισμένους να ανοίξουν τη συζήτηση της διαδοχής κάνοντας, φυσικά, και τις σχετικές εισηγήσεις …

Λέγεται ότι σε μια προσπάθεια βολιδοσκόπησης,  τα πρώτα ονόματα έχουν ήδη «πέσει» στο… τραπέζι του Αρχιεπισκόπου… Μεταξύ αυτών ακούγεται ότι συζητούνται εντόνως τα ονόματα δύο (!) πολύ στενών συνεργατών του Αρχιεπισκόπου, οι οποίοι αυτή τη στιγμή έχουν σημαίνοντα ρόλο στην Ιερά Σύνοδο και ο εις εξ’ αυτών έλκει την καταγωγή του από την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Πέραν αυτών, τις προς το παρόν υποψηφιότητες συμπληρώνουν, τα ονόματα δύο ακόμα υψηλόβαθμων κληρικών απο την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας με βασικό προσόν την υψηλή αποδοχή τους από τους πιστούς της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Βέβαια, από την ονοματολογία δεν λείπουν και οι Πρωτοσύγκελλοι άλλων μεγάλων Μητροπόλεων που νιώθουν εδώ και καιρό…  εν αναμονή Μητροπολίτες.

Το μόνο σίγουρο είναι, ότι το 2022 μπήκε ..δυνατά περί των εκκλησιαστικών και οι εξελίξεις σε διάφορα επίπεδα  αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον..

 

 

 

 

 

 

 

TOP NEWS