Μνημόσυνο στον μακαριστό π. Μιχαήλ Αντωνόπουλου – ΦΩΤΟ

  • Δόγμα

Το 40νθήμερο μνημόσυνο του π. Μιχαήλ Αντωνοπούλου στη Μητρόπολη Κορίνθου.

Το Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022, στον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιάτου, τελέστηκε 40νθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού πρωτοπρεσβυτέρου π. Μιχαήλ Αντωνοπούλου.

Της θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, ο οποίος στο τέλος της Θείας Λειτυοργίας, αναφέρθηκε στα χαρίσματα και στη μορφή του μακαριστού π. Μοχαήλ, υπόδειγμα σεμνού ιερέα και δραστήριου εφημερίου, πατέρα πέντε τέκνων.

Ακολουθεί η Ανακοίνωση της Μητρόπολης:

Αρχιερατική Θ. Λειτουργία τελέσθηκε το Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022, στον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιάτου προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως μας Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, συνιερουργούντων τωνΠανοσ. Αρχιμ. π. Κλαυδίου Καλαρά, Αρχιερατικού Επιτρόπου Σικυώνος, π. Αρκαδίου Ραζνύ, του Αιδεσ. Πρωτ/ρου π. Θεοδώρου Κεραμίδα, του Αιδεσ. Σταυροφόρου – Οικονόμουπ. Ξενοφώντος Κατσαούνη, των Αιδεσ. Πρεσβυτέρων π. Γεωργίου Καλαντζή, π. ΑθανασίουΤρυφωνόπουλου και π. ΑγγέλουΛιάκη.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας τελέσθηκε το 40/νθήμερο Μνημόσυνο του μακαριστού Πρωτ/ρου π. Μιχαήλ Αντωνόπουλου, Εφημερίου του Ι. Ναού. Στον λόγο του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε, με αφορμή το Μνημόσυνο του Πρωθιερέωςπ. Μιχαήλ, στην «τάξιν» της Εκκλησίας μας να εύχεται υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των προαπελθόντων αδελφών μας, η οποία «τάξις» οφείλεται στην πίστη των μελών Της στην ανάσταση, αφού κατά τον Απ. Παύλο «νυνὶδὲΧριστὸςἐγήγερταιἐκνεκρῶν, ἀπαρχὴτῶνκεκοιμημένωνἐγένετο» (Α΄ Κορ. ιε΄,20-21). Έκανε μνεία της ενέργειας του Ιούδα από το βιβλίο των Β΄ Μακκαβαίων, όταν σε μια μάχη ικανοί των Ιουδαίων στρατιωτών φονεύονται και στην προσπάθεια του να περισυλλέξει τους νεκρούς και να τους ενταφιάσει πλησίον των συγγενών τους, στους τάφους των πατέρων τους,διεπίστωσε αυτός ότι κάτω από τον χιτώνα εκάστου νεκρού υπήρχαν αντικείμενα, αφιερώματα προερχόμενα εκ των ειδώλων της Ιαμνείας, τα οποία απαγόρευε ο Νόμος στους Ιουδαίους να κατέχουν, γεγονός που φανέρωνε, ότι αυτή ήταν η αιτία του θανάτου τους. Προσεύχονται οι ζώντες στον Θεό να μην καταλογίσει την παράβαση αυτή στους αμαρτήσαντες, αλλά να τους συγχωρέσει και επί πλέον διενεργεί ο Ιούδας έρανο και συγκεντρώνει το ποσό των 2.000 αργυρών δραχμών, που τις αποστέλλει στα Ιεροσόλυμα για να προσφερθεί εξιλαστήριος θυσία στον Ναό υπέρ αυτών, φανερώνων, κατ᾿ αυτόν τον τρόπο, την πίστη στην ανάσταση. Διότι, αν δεν πίστευε, ότι οι φονευθέντες στρατιώτες θα αναστηθούν, θα ήταν ανωφελές και ανόητο να προσεύχονται υπέρ των νεκρών και να παρακαλούν τον Θεό, προσφέροντας θυσίες, να τους συγχωρήσει. Έτσι και οι Χριστιανοί, βέβαιοι ότι ο Ιησούς είναι η ανάσταση και η ζωή και ο πιστεύων εις Αυτόν «κἂνἀποθάνῃ, ζήσεται» (Ιω. ια΄, 26), προσεύχονται προσφέροντας την Θ. Λειτουργία υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κεκοιμημένων αδελφών τους.

Ομίλησε για την προσωπικότητα του μακαριστού π. Μιχαήλ, εγγάμου Ιερέως, πατρός 5 τέκνων και παππού 11 εγγονών, ο οποίος συμπλήρωσε 44 χρόνια Ιερωσύνης διακονήσας ευόρκως, εκ των οποίων τα 35 χρόνια ήταν Εφημέριος στον Ι. Ναό της Μεταμορφώσεως Κιάτου, προσφέροντας υπηρεσίες συνάμα και στην Μέση Εκπαίδευση ως Καθηγητής Θεολόγος.

Μετέφερε συλλυπητήριες ευχές στους οικείους  του και στους Ενορίτες εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, ο οποίος ευρίσκετο στην Δημητσάνα για την τέλεση του 40/νθήμερου Μνημοσύνου του αοιδίμου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρού Ιερεμίου, προσευχόμενος εκεί και υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του π. Μιχαήλ.

Μετά το πέρας του Μνημοσύνου ο Προϊστάμενος του Ι. Ναού και Αρχιερατικός Επίτροπός Σικυώνος Αρχιμ. π. Κλαύδιος Καλαράς, λαβών τον λόγο, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Διονύσιο για τις ευχές Του και την αποστολή εκ προσώπου Του του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, ως και τον Θεοφιλέστατο για την συμμετοχή του, τονίσας την συμβολή του αειμνήστου π. Μιχαήλ στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Ι. Ναός και γενικότερα η Ενορία της Μεταμορφώσεως Σωτήρος Κιάτου κατά το πρόσφατο παρελθόν διάστημα.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.

TOP NEWS