Ρεθύμνης Πρόδρομος: «Χαίρομαι που γίνομαι Επίσκοπός σας για να μοιραστώ μαζί σας ό,τι έχω κι ό,τι είμαι»

  • Dogma
ρεθύμνης

Με λόγια που γέμισαν με αγάπη και συγκίνηση όσους παραβρέθηκαν στην τελετή ενθρόνισης , ανέλαβε και επίσημα το Σάββατο, 19 Μαρτίου 2022, τα ηνία της τοπικής Εκκλησίας ο νέος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος.

Η λαμπρή τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, έλαβε χώρα με την προσήκουσα θρησκευτική ευλάβεια και τάξη,  ενώ νωρίτερα σύσσωμο το Ρέθυμνο σε κλίμα έντονης συγκίνσησης, επεφύλαξε θερμή υποδοχή στο νέο Μητροπολίτη του, κ. Πρόδρομο.

Ο νέος Μητροπολίτης  Ρεθύμνης στον ενθρονιστήριο λόγο του, έκανε- μεταξύ άλλων- εκτενή αναφορά στη σημαντική παρακαταθήκη που παραλαμβάνει απο τον προκάτοχό του Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο, τονίζοντας πως βούλησή του ειναι να συνεχίσει και να διαφυλάξει ότι παρέλαβε αλλά και να το πολλαπλασιάσει.

Εξέφρασε δε, τη χαρά του που αναλαμβάνει Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου τονίζοντας: «Χαίρομαι που γίνομαι Επίσκοπός σας για να μοιραστώ μαζί σας οτι έχω και ότι ειμαι. Εσείς αποτελείτε απο δω και μπρος το περίγραμμα της ζωής μου , το επίκεντρο των ενδιαφερόντων μου, την οδό της Σωτηρίας μου» εκφράζοντας έτσι την πρόθεσή του για ενότητα,  αλλά και προσήλωση στα καθήκοντά του.

Μεταξύ άλλων στον λόγο του ο νέος Μητροπολίτης ανέφερε: «Με σεβασμό θα συνεχίσω και θα διαφυλάξω οτι παρέλαβα απο εκείνον ως Ιερά παρακαταθήκη, με τον πόθο να το αυξήσω και να το πολλαπλασιάσω. Σεβασμιότατε Αρχιεπίσκοπε κ. Ευγένιε, παρακαλώ να γνωρίζετε οτι τούτος ο τόπος θα ειναι πάντοτε σπίτι σας, εφ όσων αποτελεί σάρκα απο τη σάρκα σας. Εχει τα αποτυπώματα της ευλογημένης ποιμαντορίας σας. Η ευγνωμοσύνη και η ευχαριστία μου στο πρόσωπό σας θα ειναι ισόβιος και η διάθεσή μου να συμβάλλω με κάθε τρόπο στην ενότητα και τη μαρτυρία της Εκκλησίας της Κρήτης, θα είναι πάντοτε για μένα προτεραιότητα, στόχος και υπόσχεση ζωής. Απο το κέντρο του Ρεθύμνου ανοίγω διάπλατα την αγκαλιά μου. Απο το κέντρο του Ρεθύμνου μέχρι το πιο μικρό χωριό της ιεράς Μητροπόλεώς μας. Και τούτο δεν ειναι σχήμα λόγου. Είναι ανάγκη και διάθεση καρδιάς, ειναι τρόπος και επιλογή ζωής. Είναι βίωμα καρδιακής κοινωνίας. Γνωρίζω καλά και αισθάνομαι καρδιακά οτι εισέρχομαι σήμερα στο Ιερό της Εκκλησιαστικής ευθύνης μου… Χαίρομαι που γίνομαι Επίσκοπός σας για να μοιραστώ μαζί σας οτι έχω και ότι ειμαι. Εσείς αποτελείτε απο δω και μπρος το περίγραμμα της ζωής μου , το επίκεντρο των ενδιαφερόντων μου, την οδό της Σωτηρίας μου».

ενθρόνιση

Σε κλίμα συγκίνησης η ενθρόνιση

Το νέο μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ Πρόδρομο υποδέχτηκαν το πρωί του Σαββάτου στην Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, κλήρος, λαός, αρχές και φορείς του νομού.

Σε κλίμα συγκίνησης και μετά πολλών δακρύων, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης και πρώην Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος παρέδωσε την Επισκοπική Ποιμαντορική Ράβδο στον νέο Μητροπολίτη λέγοντας του ότι τον υποδέχεται στο νομό: «…με την ιστορία του και τον ευγενικό της λαό που η Χάρις του Θεού με αξίωσε για 12 ολόκληρα χρόνια να ποιμένω. Ίσως μετά τη δική μου ενθρόνιση ως αρχιεπισκόπου, η μεγαλύτερη χαρά που μου δίνει ο Θεός στη ζωή μου είναι που σε υποδέχομαι. Να είσαι παιδί μου άξιος, ο Θεός μαζί σου».

πρόδρομος

πρόδρομος

Ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, Μητροπολίτης Λαοδικείας κ.κ. Θεοδώρητος υποδέχτηκε τον νέο Μητροπολίτη, με αναφορά στη δίνη ενός φοβερού πολέμου που όπως είπε: «… έχει οδηγήσει εκατομμύρια συνανθρώπους μας, και μάλιστα ομόδοξους, στην απόγνωση, στην περιπέτεια της προσφυγιάς και την πάλη με το θάνατο. Δε θέλω να σκιάσω τη σημερινή χαρά όλων μας, αλλά αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε… Το σεπτό κέντρο της Ορθοδοξίας και ο Πατριάρχης ημών κ.κ. Βαρθολομαίος μετά την παμψηφεί εκλογή σας, για να οδηγήσετε το ευγενές ποίμνιο σε δρόμους σωτηρίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας, συνέβαλε από τα νεανικά σας χρόνια στην πνευματική και παιδευτική οικοδομή και παρακολουθεί την οσιακή βιωτή και την καρποφόρο διακονίας στον ελαιώνα του κυρίου».

Ο νέος Μητροπολίτης εν μέσω πομπής ιεραρχών, κλήρου και λαού οδηγήθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου τελέστηκε η Ακολουθία της Ενθρονίσεως. Ο κ. Πρόδρομος, κατά κόσμον Ζαχαρίας Ξενάκης, έχει σημαντική πανεπιστημιακή εκπαίδευση, μεταπτυχιακές θεολογικές σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ η ιερατική και πνευματική του πορεία από τον Ιανουάριο του 2005 οπότε και εκάρη μοναχός στη Μονή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στο Ηράκλειο, είναι πλούσια τόσο σε πνευματική όσο και σε ιερατική και κοινωνική δράση.

Ο τελευταίος του σταθμός πριν την εκλογή του στη Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου ήταν Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης και βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου.

Αρναουτάκης: Η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου σηματοδοτεί μια νέα εποχή διακονίας, πνευματικής και κοινωνικής προσφοράς 

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης , παραβρέθηκε στο Μητροπολιτικό Ναό στο Ρέθυμνο στην ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Προδρόμου και μεταξύ άλλων υπογράμμισε «Η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Προδρόμου, σηματοδοτεί μια νέα εποχή αρχιερατικής διακονίας, πνευματικής και κοινωνικής προσφοράς για το Ρέθυμνο. Ο νέος Ποιμενάρχης, με την προσωπικότητα που διαθέτει, την παρρησία του λόγου του, τις πνευματικές και εκκλησιαστικές του αρετές, έρχεται να συνεχίσει και να μεγαλώσει, το σπουδαίο έργο που άφησε ως παρακαταθήκη, ο προκάτοχος του και σημερινός Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ.κ. Ευγένιος. Ο νέος Μητροπολίτης ξεκινά την ποιμαντορία του πλήρης γνώσεων και εμπειριών.Η αγάπη που έχει για το συνάνθρωπο και η ακούραστη διάθεση για προσφορά, εγγυώνται μια νέα δημιουργική περίοδο για το ποίμνιο του και το Ρέθυμνο.
Ως Περιφέρεια Κρήτης, του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνει. Άξιος.»

ενθρόνιση

ενθρόνιση

Από τη πλευρά του ο Βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, καλωσορίζοντας το νέο Μητροπολίτη ανέφερε πως: «Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη μέρα για το Ρέθυμνο, καλωσορίζουμε τον νέο ιεράρχη είμαι βέβαιος ότι με τις ικανότητές του την ευρυμάθεια του θα συνεχίσει το ποιμαντικό έργο του προκατόχου του νυν Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγένιου Β’ και ο ίδιος θα γράψει μία λαμπρή σελίδα στην εκκλησιαστική ιστορία του τόπου μας. Το Ρέθυμνο έχει μία μακρά παράδοση τόσο στην πνευματική ζωή όσο και στον πολιτισμό. Ήδη ο προκάτοχος του έχει δημιουργήσει ένα πολύ καλό προηγούμενο το οποίο είμαι βέβαιος ότι ο κ. Πρόδρομος, ο νέος ιεράρχης του νόμου, θα το συνεχίσει και βεβαίως έχουμε να κάνουμε πάρα πολλά τόσο από κοινού, όλοι μαζί για την κοινωνία, για τον τόπο αλλά και για την εκκλησιαστική ιστορία του τόπου μας που είναι και μακρά».

Με πληροφορίες από goodnet.gr, cretalive.gr,  ΑΠΕ-ΜΠΕ

TOP NEWS