Συγγνώμη του ιερέα που έβαλε φωτιά στην Αγία Τράπεζα για το Δεύτε Λάβετε Φως

  • Dogma
Αγία Τράπεζα

Συγνώμη ζήτησε ο Ιερέας του Ναού του Προφήτη Ηλία άνω πόλης Θεσσαλονίκης που το Μεγάλο Σάββατο άναψε με το Άγιο Φως την Αγία Τράπεζα στο Ναό και το βίντεο το ανήρτησε στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Επειδή κατά την τελετή της Αναστάσεως το Μέγα Σάββατο 15-4-2017 στον ιερό Ναό αγίου Προφήτου Ηλία άνω πόλεως της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ένας κληρικός εφημέριος του εν λόγω ιερού Ναού, κατά την μετάδοση προς τους πιστούς του αγίου Φωτός προέβη σε ενέργεια αήθη και απάδουσα στην Ορθόδοξη Λειτουργική Παράδοση της αγίας μας Εκκλησίας, όπως αυτή αναμεταδόθηκε από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημερώσεως, η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ανακοινώνει τα παρακάτω:

«Χθες 18-4-2017 ο εν λόγω κληρικός εκλήθη σε απολογία ενώπιον της προισταμένης του Εκκλησιαστικής Αρχής και ενυπογράφως εδήλωσε υπευθύνως προς τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο ότι αντελήφθη το σφάλμα του και εζήτησε συγγνώμη εκφράζοντας την βαθειά λύπη του για το λάθος που έπραξε και εξ αιτίας του οποίου προβληματίσθηκαν και εσκανδαλίσθηκαν κληρικοί και λαικοί. Ανέφερε επίσης ότι η ενέργειά του αυτή έγινε από υπερβάλλοντα χριστιανικό ζήλο και δεν εμπεριείχε δόλο η όποιοδήποτε οικονομικό η άλλο συμφέρον, ούτε έγινε για λόγους εντυπωσιασμού. Στη συνέχεια υπεσχέθη ότι στο μέλλον ουδέποτε θα επαναληφθή κάτι το παρόμοιο. Κατόπιν τούτου και εφ’ όσον εδόθησαν οι συγκεκριμένες συνεξηγήσεις η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης θεωρεί ότι το ζήτημα είναι οριστικώς λήξαν. «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ».

Να θυμίσουμε ότι το video ανέβηκε στη σελίδα της εκκλησίας στο Facebook. Έδειχνε τον ιερέα που τελούσε την Ακολουθία της Αναστάσεως να ανάβει τα κεριά του από τη φωτιά που καίει πάνω στην Αγία Τράπεζα και στη συνέχεια στρέφεται πως την Αγία Πύλη για να μοιράζει το Άγιο Φως στους πιστούς.

Το video συνόδευε κι ένα μακροσκελές μήνυμα, όπου αποκαλύπτεται πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η αγία τράπεζα είναι ο τάφος του Χριστού, έτσι παίρνουμε το άγιον φώς που έρχεται από τα Ιεροσόλυμα το βάζουμε στο ναό μας ψάλλοντας το Φώς ιλαρόν αγίας δόξης……..και στή συνέχεια αρχίζει η ακολουθία όταν είναι να βγάλουμε το Άγιον Φώς, βγάζουμε πάνω από την αγία τράπεζα το Ευαγγέλιο και ιερατικό.Έτσι οπως βλέπεται η Αγία τράπεζα είναι άδεια. Τα καλύμματα τις Αγίας τράπεζας και ο επιτάφιος που φαίνονται είναι καλλυμένα με τζάμι,πάνω στο τζάμι ρίχνουμε με προσοχή οινόπνευμα και αμέσως ανάβουμε από το άγιον Φώς που έχουμε πάρει από τα ιεροσόλυμα την Αγία Τράπεζα και από την Αγία τράπεζα ανάβω τις λαμπάδες μου και το δίνω στον κόσμο.Η κάθε Αγία τράπεζα συμβολίζει τον Τάφο του Χριστού μας.

Κάποιοι έγραψαν ότι είναι των παπάδων για να εντυπωσιάσουν κάθε άλλο δέν έχουμε τέτοιο σκοπό .Και πέρυσι το αναρτήσαμε άπλα δεν έγινε τόσο γνωστό από το 2014 το κάνουμε στο ναό μας . Ο σκοπός είναι άφου η Αγία Τράπεζα είναι ο Τάφος του Χριστού μας,να ανάψουμε από αυτήν που είναι ότι ποιό Άγιο έχουμε μέσα στο ναό μας μιας πάνω σε Αυτήν γίνεται ο καθαγιασμός τών θείων δώρων».

TOP NEWS