Θεοφάνεια 2022: Ο κύβος ερρίφθη – Οι Μητροπολίτες αποφάσισαν

  • Dogma
θεοφανείων

Θεοφάνεια 2022: Το… γρίφο για το πως θα εορτάσουμε τα Άγια Θεοφάνεια ανέλαβε να λύσει τελικά όχι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Αίσθηση προκαλεί η υψηλού συμβολισμού κίνηση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου. Απηύθυνε έκκληση σε ασθενείς και ηλικιωμένους να μην προσέλθουν στην τελετή αγιασμού των υδάτων.

Με τη σύγχυση των πιστών να φθάνει στο ζενίθ και τις Μητροπόλεις να ανακοινώνουν η μια μετά την άλλη τα μέτρα που θα ισχύσουν εντός των ορίων τους για την εορτή των Θεοφανείων, ο κ. Οικονόμου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, έδωσε αν μη τι άλλο μια επίσημη απάντηση.

Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογράμμισε την ανάγκη να  τηρούνται οι αποστάσεις και να γίνεται χρήση της μάσκας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:  «Ήδη υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα που εφαρμόζονται εντός και εκτός των ναών.

Οι πιστοί προσέρχονται στους ναούς έχοντας κάνει rapid test. Για την τελετή του αγιασμού των υδάτων στον εξωτερικό χώρο θα τηρούνται κανονικά οι αποστάσεις του 1,5 μέτρου και η υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας».

Υψηλού συμβολισμού η εκκληση του Μεσσηνίας Χρυσοστόμου 

Μεταξύ των αντιδράσεων των Μητροπόλεων ξεχωρίζει εκείνη του Μητροπολίτη Μεσσηνίας, ο οποίος όχι μόνο παρακάλεσε να τηρηθούν όλα τα μέτρα, αλλά προχώρησε και ένα βήμα παρακάτω σε μια έκκληση που είναι υψηλού συμβολισμού, δεδομένου ότι έρχεται από έναν Ιεράρχη. Ο Ποιμενάρχης Μεσσηνίας, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης με τον Δήμαρχο Καλαμάτας, κάλεσε  «ηλικωμένους και ασθενείς να μην προσέλθουν στην τελετή αγιασμού των υδάτων»(!).

Στα Γρεβενά η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, οδήγησε την τελευταία στιγμή σε ματαίωση της τελετής του αγιασμού των υδάτων.

Η άκρως προνοητική Μητρόπολη Σύρου ανέλαβε λίαν συντόμως την πρωτοβουλία , όπως ηδη έχει γράψει το dogma.gr σε συνεργασία με το  λιμεναρχείο Σύρου ανακοινώνοντας ότι ενόψει της τελετής ρίψης του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα, για τον καθαγιασμό των υδάτων,  οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν μόνο με  PCR ή Rapid Test.

Στην Πάτρα από την άλλη κανονικά  θα γίνει ο εορτασμός των Θεοφανείων, με τον Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομονα σχολιάζει προ ημερών σε τοπικά μέσα ότι δεν έχει ανακοινωθεί κάποια αλλαγή  ούτε έχει δοθεί κάποια οδηγία…

Από την πλευρά του ο  Δημητριάδος Ιγνάτιος θα τελέσει κανονικα τον Αγιασμό των υδάτων στην παραλία του Βόλου, σύμφωνα με το πρόγραμμα  που ανακοινώθηκε σήμερα για τα Άγια Θεοφάνεια

Στον αντίποδα η Μητρόπολη Τρίκκης, όπως ήδη έχουμε γράψει,  έσπευσε να ανακοινώσει επίσημα ότι ένεκα της πανδημίας δε θα τελεστεί η Ακολουθία του Αγιασμού των υδάτων.

Στην Κόρινθο ο φόβος συνωστισμού ανήμερα των Θεοφανείων οδήγησε  χθες (04.01.21) σε  ευρεία σύσκεψη υπό τον Μητροπολίτη Κορίνθου Διονύσιο με τον Δήμαρχο  Κορινθίων και Εκκλησιαστικών,  Πολιτικών, Στρατιωτικών και Αστυνομικών εκπροσώπων της Κορίνθου, ενώ πραγματοποιήθηκε και αυτοψία στο λιμάνι της Κορίνθου.

Η  Μητρόπολη Ξάνθης έχει αποφασίσει  ο Αγιασμός («Φώτισμα») οικιών, επιχειρήσεων, καταστημάτων, εργοστασίων να μην πραγματοποιηθεί καθ΄ όλη την περίοδο των Θεοφανείων, ενώ ο Αγιασμός των Υδάτων θα τελεστεί τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων.

Η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού οδήγησε τη Μητρόπολη Φλωρίνης στην απόφαση να μην πραγματοποιηθεί καμία τελετή αγιασμού των υδάτων σε χώρους εκτός των ναών.

Ανάλογη ήταν και η απόφαση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου. Λόγω της πανδημίας, αλλά και του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή δε θα γίνει ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων και σε σχετικη δήλωσή του  ο κ. Μάξιμος σημείωσε :«Δεν πρέπει να πάμε στη Λίμνη για να προστατέψουμε τους αδελφούς μας και τους εαυτούς μας» ανέφερε ο κ.Μάξιμος.

Στην Άρτα, Μητρόπολη και Ιατρικός Σύλλογος ένωσαν τις δυνάμεις τους προς το κοινό καλό, ήτοι τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αποφασίζοντας από κοινού να μην πραγματοποιηθει φέτος η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στον Άραχθο ποταμό.

Φωτογραφία αρχείου: Θεοφάνεια 2016- Χρήστος Μπόνης

Διαβάστε επίσης: Πώς προέκυψαν οι ονομασίες Θεοφάνεια και Φώτα

Θεοφάνεια: Γιατί τα εορτάζουμε στις 06 Ιανουαρίου 

 

 

TOP NEWS