Ιεροσόλυμα: Παράνομη εισβολή μελών εποικιστικής οργάνωσης σε περιουσία του Πατριαρχείου – Ανησυχία από το ΥΠΕΞ

  • Dogma
ιεροσόλυμα

Την ιδιαίτερη ανησυχία του για την παράνομη εισβολή μελών της εποικιστικής οργάνωσης Ateret Kohanim στο ξενοδοχείο Little Petra στην παλαιά πόλη των Ιεροσολύμων, εκφράζει σε  ανακοίνωση του το Υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το  υπουργείο Εξωτερικών, παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις αναφορικά με το ζήτημα της παράνομης εισβολής μελών της εποικιστικής οργάνωσης Ateret Kohanim στο ξενοδοχείο Little Petra στην είσοδο του Χριστιανικού τομέα της παλαιάς πόλης των Ιεροσολύμων, ιδιοκτησίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ενώ την παράλληλα κάνει γνωστό ότι επί του σοβαρού αυτού θέματος,  υπήρξε επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιαΐρ Λαπίντ (Yair Lapid).

Όπως υπογραμμίζεται ο κ. Δένδιας ζήτησε από τον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτρικών τη διευθέτηση του ζητήματος το συντομότερο δυνατόν.

Το χρονικό

Το βράδυ της 26ης Μαρτίου 2022, ομάδα εβραίων εξτρεμιστών μαζί με μέλη της οργάνωσης Ateret Cohanim, εισέβαλαν στο Ξενοδοχείο Μικρή Πέτρα, ένα μέρος όπου διαχρονικά διαμένουν και «προσεύχονται» Χριστιανοί προσκυνητές, όπως και σε ένα τοπικό κατάστημα αλλαγής συναλλάγματος που ανήκουν στο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων και ενοικιαζόταν από τον Ιεροσολυμήτη Χασάν Σαίντ, στο όριο της παλιάς πόλης που ανήκει στους άραβες και σε μία χρονική  η οποία συνέρχεται με την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μπλίνκεν στην περιοχή.

«Η πράξη αυτή καταπάτησης έγινε παράνομα και αποτελεί προσβολή για τις τοπικές επιχειρήσεις και περιουσίες στην Χριστιανική Γειτονιά της Ιερουσαλήμ», αναφέρει σε σχετική επιστολή του το Πατριαρχείο, το οποίο προειδοποιεί πως με το Πάσχα και το Ραμαζάνι να ακολουθούν, πιθανώς να πυροδοτηθούν τοπικές έχθρες ανάλογες με εκείνες που καταγράφηκαν το τελευταίο έτος στην περιοχή Sheikh Jarrah.

«Όσοι προέβησαν στις πράξεις αυτές δεν είχαν χαρτί έξωσης και έτσι πήραν τον νόμο στα χέρια τους διαπράττοντας μια πράξη εγκληματική. Υπάρχουν αναφορές ότι οι αστυνομικές αρχές έχουν συνειδητά υπερασπιστεί την εξτρεμιστική ομάδα ή έκλεισαν τα μάτια στις παράνομες πράξεις της που έλαβαν χώρα στο Ξενοδοχείο της Μικρής Πέτρας», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωσή του το Πατριαρχείο.

Σημειώνεται πως από τον Δεκέμβριο εξτρεμιστικές οραγανώσεις έχουν καταπατήσει και εκκλησίες Αρμένιων, Λατίνων και Ρώσων, ενώ έχουν επιτεθεί και σε δύο επιχειρήσεις αράβων, οι οποίες ανήκουν σε Χριστιανικά ιδρύματα.

Υπογραμμίζεται ότι για τις εξελίξεις  ήδη έχει ενημερωθεί και  η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας.

Επιστολή

 

 

TOP NEWS