Κύπρος- Ενθρόνιση Αρχιεπισκόπου: Έρχονται Ουκρανοί – Απέχουν οι Ρώσοι

  • Dogma
Πάφου

Δύο επίσκοποι από την Ουκρανία περιλαμβάνονται στους κληρικούς που θα κατέλθουν στην Κύπρο με την ευκαιρία της ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Γεωργίου στις 8 Ιανουαρίου.

Οι δύο εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ουκρανίας ζήτησαν άδεια, η οποία και παραχωρήθηκε, με σκοπό να λειτουργήσουν στον παλαιό καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη στην Αρχιεπισκοπή. Η θεία λειτουργία θα τελεστεί με την ευκαιρία της εορτής των Χριστουγέννων για τους Ουκρανούς που ζουν στην Κύπρο.

Στην τελετή ενθρόνισης θα παρευρεθεί επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος. Κλήθηκαν επίσης και εκπρόσωποι της Ρωσικής Εκκλησίας, οι οποίοι ωστόσο, δεν αναμένεται να κατέλθουν, αφενός επειδή δεν μνημονεύουν τον Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου και αφετέρου επειδή η Ρωσική Εκκλησία αποφεύγει να στέλνει εκπροσώπους της όπου παρευρίσκονται εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ουκρανίας, αφού με αυτόν τον τρόπο είναι ωσάν να την αναγνωρίζει έστω και εμμέσως. Όπως είναι γνωστό, οι σχέσεις μεταξύ της Εκκλησίας της Κύπρου και της Εκκλησίας της Ρωσίας διαρρήχθηκαν όταν ο τέως Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Α’ μνημόνευσε τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο την Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία προηγουμένως υπαγόταν στην Εκκλησία της Ρωσίας.

Για την ενθρόνιση θα κατέλθουν επίσης εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων, της ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης, της Εκκλησίας της Αλβανίας, του Πατριαρχείου Αντιοχείας, της Εκκλησίας του Όρους Σινά κ.ά. Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του την Κυριακή 8 Ιανουαρίου στις 4  το απόγευμα και θα είναι ο 76ος Προκαθήμενος της Εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα.

Ο Αρχιεπίσκοπος θα λάβει τον μανδύα και θα υπογράψει με κόκκινο μελάνι. Πρόκειται για τα προνόμια που έδωσε ο Αυτοκράτορας και τα οποία φυλάσσονται, όπως ανέφερε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος. Ο Γεώργιος θα είναι ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος που θα ενθρονιστεί στον νέο καθεδρικό ναό. Όσοι επιθυμούν μπορούν να παρακολουθήσουν την όλη διαδικασία. Στον εξωτερικό χώρο του καθεδρικού ναού θα στηθούν γιγαντοοθόνες.

TOP NEWS