Οικ. Πατριάρχης: Έχουμε ζητήσει τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και ο Μόσχας να σταμτήσει την ενθάρρυνση της διεξαωγής του

  • Dogma
πατριάρχης

 Οικουμενικός Πατριάρχης: Η  Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως έχει ζητήσει, χωρίς όμως αποτέλεσμα, τον τερματισμό του, καθώς επίσης και από την ηγεσία της Ρωσσικής Εκκλησίας να σταματήσει την ενθάρρυνση της διεξαγωγής του. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε την Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023, στη Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στη Βασιλική του Αγίου Μαρτίνου, στην Ι.Μ. Pannonhalma Ουγγαρίας.

Εκκλησιάστηκαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Αυστρίας και Έξαρχος Ουγγαρίας κ. Αρσένιος, Λουτσκ και Βολίν κ. Μιχαήλ, ο εν Ουγγαρία Θεοφιλ. Επίσκοπος του Πατριαρχείου Ρουμανίας κ. Σιλουανός, και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Απαμείας κ. Παΐσιος, αλλά και πλήθος Ορθοδόξων πιστών.

Επίσης, παρέστησαν οι Εξοχ. Πρέσβεις της Ελλάδος, της Κύπρου και της Γαλλίας στην Ουγγαρία, καθώς και ο Επιτετραμμένος της Ουκρανίας.

Μετά το Ι. Ευαγγέλιο, o Παναγιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο, στην αγγλική γλώσσα, όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον εν εξελίξει πόλεμο της Ρωσσίας κατά της Ουκρανίας, λέγοντας ότι η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως έχει ζητήσει, χωρίς όμως αποτέλεσμα, τον τερματισμό του, καθώς επίσης και από την ηγεσία της Ρωσσικής Εκκλησίας να σταματήσει την ενθάρρυνση της διεξαγωγής του.

Ωστόσο, επεσήμανε ο Πατριάρχης, υπήρξαν μερικοί γενναίοι κληρικοί που αντιστάθηκαν στο κύμα της αιματοχυσίας και της βαρβαρότητας που αποδέχθηκαν οι Επίσκοποι τους. Και υπήρξαν γενναίες Ρωσσικές ψυχές που ενστερνίζονται αυτό που αντιλήφθηκε ο Άγιος Μαρτίνος όταν δήλωσε: “Είμαι στρατιώτης του Χριστού: δεν μου επιτρέπεται να πολεμώ!”

Όπως είπε ο Παναγιώτατος, αυτό είναι το μήνυμα που είναι περισσότερο αναγκαίο στη βίαιη εποχή που ζούμε, και επισήμανε ότι όλοι εμείς που φέρουμε το όνομα του Χριστού, που ακολουθούμε την ορθή πίστη και είμαστε Ορθόδοξοι, οφείλουμε να είμαστε ειρηνοποιοί, να είμαστε φιλεύσπλαχνοι, να είμαστε αυτοί που θα θυσιάσουν τη ζωή τους για χάρη της αγάπης. (Διαβάστε την Πατριαρχική ομιλία εδώ).

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τον Παναγιώτατο καλωσόρισε με θερμούς λόγους ο Σεβ. Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

“Σήμερα Σας υποδεχόμεθα σε ένα μοναστήρι, όπου με χαρά μάς φιλοξενούν οι αδελφοί Βενεδικτίνοι μοναχοί, και ιερουργούμε σε έναν ιστορικό μοναστηριακό Ναό, τον οποίο ευγενώς μάς παραχώρησαν, χειρονομία, που εν τοις πράγμασι καταδεικνύει τα κατά τας τελευταίας δεκαετίας σημαντικά βήματα πνευματικής προσεγγίσεως Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών, εις την οποίαν η συμβολή της Υμετέρας Παναγιότητος παραμένει αδιαμφισβήτητη και πανθομολογούμενη, συνεχίζοντας έτσι αδιαλείπτως και διευρύνοντας με αποφασιστικότητα το έργο των αοιδίμων προκατόχων Σας.

Δεν λησμονούμε ασφαλώς ότι η ενταύθα παρουσία Σας συνδέεται με μία βαρυσήμαντο ομιλία σας για την ειρήνη και την προστασία του περιβάλλοντος, ομιλία, που θα προστεθεί ως κρίκος πολύτιμος στην αλυσίδα των παγκοσμίως γνωστών και διεθνώς αναγνωρισμένων παρεμβάσεών Σας για την ειρήνη και το περιβάλλον, όπως η πρόσφατη παρέμβασή Σας για την κατάπαυση του πυρός και των εχθροπραξιών στην χειμαζομένη Ουκρανία.

Στην προς Εβραίους επιστολή τονίζεται: «Ειρήνην διώκετε μετά πάντων, και τον αγιασμόν, ου χωρίς ουδείς όψεται τον Κύριον» (Εβρ. 12,14 – «Να επιδιώκετε την ειρήνη με όλους, επιδιώκετε και την αγιότητα, χωρίς την οποία κανείς δεν θα αντικρύσει τον Κύριο»). Η ειρήνη και ο αγιασμός είναι δύο αναγκαίες προϋποθέσεις για όποιον ζητάει με πόθο να δει το πρόσωπο του Θεού. Εκείνος που ειρηνεύει με τον εαυτό του, ειρηνεύει και με τον πλησίον του, ειρηνεύει και με τον Θεό. Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι αγιασμένος, γιατί ο ίδιος ο Θεός κατοικεί μέσα του.”

Μετά την Θεία Λειτουργία ο Παναγιώτατος συναντήθηκε με τους πιστούς, που αποτελούν ποίμνιο της Εξαρχίας Ουγγαρίας, και τους εξ Ουκρανίας πρόσφυγες, στους οποίους απένειμε την Πατριαρχική του ευλογία και τις πατρικές του ευχές.

Το απόγευμα αναχώρησε με την τιμία συνοδεία του για τη Βουδαπέστη, όπου ευλόγησε το νέο Παρεκκλήσιο της Πατριαρχικής Εξαρχίας, επ᾽ ονόματι της Αγίας Πιρόσκα. Το Παρεκκλήσιο βρίσκεται στους χώρους του νοσοκομείου Dr Jenő Manninger, του μεγαλύτερου νοσοκομείου τραυματολογίας της Μεσευρώπης. Οι χώροι παραχωρήθηκαν για 99 χρόνια και περιλαμβάνουν το Παρεκκλήσιο και ένα αρχονταρίκι, τα οποία εξοπλίστηκαν πλήρως με τη γενναιόδωρη χορηγία του Ούγγρου επιχειρηματία Εντιμ. κ. Miklos Szunai.

Το βράδυ της ιδίας ημέρας, ο Πατριάρχης παρακάθησε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του ο Εξοχ. Πρέσβης της Ελλάδος στην Ουγγαρία κ. Εμμανουήλ Αποστολάκης.

Φωτογραφία αρχείου

TOP NEWS