Πιθανή συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον Πατριάρχη Κύριλλο τον Σεπτέμβριο

  • Dogma
βολοκολάμσκ

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το Βατικανό, ο πάπας Φραγκίσκος θα ταξιδέψει τον Σεπτέμβριο στο Καζακστάν για μία διαθρησκευτική συνάντηση, η οποία μπορεί να του δώσει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας.

Η πιθανή συνάντηση με τον πατριάρχη Κύριλλο κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική δεδομένων των σχολίων του τελευταίου αναφορικά με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Φραγκίσκος είχε ακυρώσει μία προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κύριλλο τον Ιούνιο στην Ιερουσαλήμ, λόγω του διπλωματικού αντίκτυπου που θα μπορούσε να δημιουργήσει.

Η κυβέρνηση του Καζακστάν φιλοξενεί ένα «Συνέδριο Ηγετών Παγκοσμίων και Παραδοσιακών Θρησκειών» στις 14-15 Σεπτεμβρίου στην πρωτεύουσα, Νουρ-Σουλτάν. Ο Κύριλλος έχει προσκληθεί και το Πατριαρχείο Μόσχας δήλωσε ότι θα παρευρεθεί.

Το Βατικανό επιβεβαίωσε ότι ο Φραγκίσκος αποφάσισε επίσης να συμμετάσχει, σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε την Τρίτη για την 30ή επέτειο των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Αγίας Έδρας και του Καζακστάν.

«Η συνέχιση της ειρηνικής συνύπαρξης απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις είναι εφικτή μόνο μέσω ενός περιεκτικού διαλόγου», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Ως εκ τούτου, το Καζακστάν χαιρετίζει την απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου να συμμετάσχει» στο συνέδριο του Σεπτεμβρίου.

Ο Φραγκίσκος έχει επικρίνει την καταστροφή που έχει προκαλέσει ο πόλεμος, αλλά φάνηκε πρόθυμος να αποφύγει τον ανταγωνισμό με τον Κύριλλο και να εκτροχιάσει τις δεκαετίες οικουμενικής προσέγγισης στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ο Φραγκίσκος και ο Κύριλλος συναντήθηκαν στην Αβάνα το 2016 στην πρώτη τέτοια συνάντηση μεταξύ πάπα και Ρώσου πατριάρχη εδώ και μια χιλιετία.

Πηγη: «Associated Press»

TOP NEWS