Άκρως προκλητικός ο Μητοπολίτης Κλιν – Κοσμοϊστορικής σημασίας γεγονός η νέα Εξαρχία

  • Dogma
κλιν

Άρκως προκλητικός στην πρώτη του συνέντευξη ο Επικεφαλής της νέας Εξαρχίας στην Αφρική  Μητροπολίτης Κλιν Λεωνίδας (Γκορμπατσόφ) –  «Πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αποκτά ένα διαφορετικό καθεστώς και αναλαμβάνει την ευθύνη, που σχετίζεται με αυτό το κοσμοϊστορικής σημασίας γεγονός», δηλώνει μεταξύ άλλων. 

«Δεν είμαστε έτοιμοι να συμφιλιωθούμε με την αδικία και την καταπάτηση των ιερών κανόνων της Εκκλησίας, από όποιον και αν παραβιάζονται», συνεχίζει αποδεικνύοντας όπως ήδη σας έχει γράψει το dogma.gr  ότι η ρωσική Εκκλησία κινείται σε επικίνδυνους δρόμους πλέον.

Φτάνει μάλιστα στο σημείο να δηλώσει ευθαρσώς ότι οι 102 ιερείς  μεταπήδησαν με τις ενορίες και το ποιμνιό τους (!), τονίζοντας  ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις τους «είναι μόνο η αρχή», ενώ δεν αποκλείει » ότι κάποιος από τους επισκόπους του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας θα εκδηλώσει την επιθυμία του να ενταχθεί στους κόλπους της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας», καταδεικνύοντας με τα λόγια του ότι το Πατριαρχείο Μόσχας προχωρά βάσει σχεδιου για να «να τιμωρήσει» τις Εκκλησίες που στήριξαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, κάνοντας φυσικα την αρχή από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Αναλυτικά όσα ανακοινώθηκαν τμήμα εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων του  Πατριαρχείου Μόσχας

Η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας στις 29 Δεκεμβρίου δημοσίευσε την ιστορική απόφαση για την ίδρυση της Πατριαρχικής Εξαρχίας στην Αφρική. Εντάχθηκαν σε αυτή περισσότεροι από εκατό ιερείς της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας, οι οποίοι θέλησαν να αποχωρήσουν από τη δικαιοδοσία της αφότου ο επικεφαλής της, ο Πατριάρχης Θεόδωρος, αναγνώρισε τους Ουκρανούς σχισματικούς. Επικεφαλής της νέας Εξαρχίας ανέλαβε ο μητροπολίτης Κλιν Λεωνίδας (Γκορμπατσόφ). Σε αποκλειστική συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti αναφέρθηκε στα άμεσα σχέδια της Εκκλησίας στην Αφρική: για το μέλλον των κληρικών, των ενοριτών, την ανέγερση καθεδρικών ναών, καθώς και για τις σχέσεις με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Μητροπολίτη Κλιν Λεωνιδα

– Σεβασμιώτατε, προγραμματίζετε να μεταβείτε στη Αφρική στο άμεσο χρονικό διάστημα για τις οργανωτικές υποθέσεις της εξαρχίας;

– Προγραμματίζω την αρχιερατική μου επίσκεψη στην Αφρική. Τώρα η μετάβαση σε σειρά χωρών καθίσταται αδύνατη λόγω επιδημιολογικών περιορισμών. Ωστόσο, η διάρθρωση της εξαρχίας θα επεκτείνεται, θα απαιτηθεί ανθρώπινο δυναμικό και το ζήτημα της στελέχωσής της είναι σήμερα πρώτης προτεραιότητας. Ο πυρήνας της εξαρχίας θα σφυρηλατείται στη Μόσχα. Είναι μια απολύτως νέα ισχυρή δομή σε κλίμακα ολόκληρης ηπείρου, η οποία απαιτεί ενδελεχή, λεπτομερειακή μελέτη και επεξεργασία.

– Οι εκατόν δύο ιερείς της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας, οι οποίοι εντάχθηκαν στη Ρωσική Εκκλησία, μεταπήδησαν με τις ενορίες τους ή όχι;

– Ναι, με τις ενορίες και το ποίμνιό τους. Και σύμφωνα με τις προβλέψεις μας είναι μόνον η αρχή.

 – Πού θα βρίσκεται η έδρα της νέας εξαρχίας, θα κτιστούν στην Αφρική νέοι καθεδρικοί ναοί, λ.χ. στο Κάιρο;

– Για τις διοικητικές ανάγκες της εξαρχίας ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος παραχώρησε το Μετόχι του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών, τον ναό των Αγίων Πάντων στό Κουλίσκι της Μόσχας. Ανάλογα με τις ανάγκες θα ανεγερθούν ναοί της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στις χώρες της Αφρικής. Επιλύεται το ζήτημα παραχώρησης οικοπέδου στο Κάιρο για την κατασκευή εκεί του καθεδρικού ναού. Στο Γιοχάνεσμπουργκ – έδρα της εκκλησιαστικής επαρχίας Νοτίου Αφρικής – λειτουργεί από το 1999 ενορία της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Το εκκλησιαστικό συγκρότημα περιλαμβάνει εκτός του ναού αρκετούς επιπρόσθετους χώρους για τις ανάγκες της ενορίας. Είναι μια ολοκληρωμένη υποδομή για την ίδρυση εκεί της έδρας της επισκοπής με καθεδρικό ναό.

– Πώς αλλάζουν οι προοπτικές της Εκκλησίας μας στην Αφρική λόγω των συνοδικών αποφάσεων;
– Κατά την άποψή μας, πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αποκτά ένα διαφορετικό καθεστώς και αναλαμβάνει την ευθύνη, που σχετίζεται με αυτό το κοσμοϊστορικής σημασίας γεγονός. Δεν είμαστε έτοιμοι να συμφιλιωθούμε με την αδικία και την καταπάτηση των ιερών κανόνων της Εκκλησίας, από όποιον και αν παραβιάζονται. Επιπλέον, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησίας πάντοτε με στοργή και ενδιαφέρον αντιμετώπιζε την κατάσταση των χριστιανικών μειονοτήτων σε όλη την υφήλιο και η Αφρική δεν αποτελεί εξαίρεση. Μιλάμε για αυτά τα θέματα με κάθε αφορμή. Τα δικαιώματα των χριστιανών δεν πρέπει να καταπατώνται και από την πλευρά μας πράττουμε παν το δυνατό για την προστασία και τον σεβασμό τους.

 – Εφόσον ιδρύθηκαν δύο επαρχίες εντός της εξαρχίας, μπορούν οι επιτόπιοι ιερείς, που εντάχθηκαν στη Ρωσική Εκκλησία, να γίνουν επίσκοποί τους;

– Όπως έχει προαναφερθεί, το ζήτημα της στελέχωσης είναι από τα σημαντικότερα. Δεν αποκλείουμε τη διεύρυνση της δομής της εξαρχίας αναλόγως των αναγκών. Το ζήτημα της ίδρυσης νέων επαρχιών και διορισμού επισκόπων τόσο από τον ρωσικό, όσο και από τον αφρικανικό κλήρο μπορεί να παραπεμφθεί προς εξέταση στην Ιερά Σύνοδο. Επίσης δεν αποκλείουμε ότι κάποιος από τους επισκόπους του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας θα εκδηλώσει την επιθυμία του να ενταχθεί στους κόλπους της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

 – Έχετε κάποιες εικασίες πώς μπορεί να αντιδράσει στην ίδρυση της εξαρχίας η ηγεσία και ο ιερός κλήρος της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας, καθώς εμφανίζεται στο κανονικό της έδαφος;

– Μετά την αντικανονική, δόλια και μονομερή απόφαση του Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλεξανδρείας περί αναγνωρίσεως της σχισματικής ομάδας «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας», τηρήσαμε μια παρατεταμένη παύση, αναμένοντας από τις εκκλησιαστικές αρχές της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλεξανδρείας να συνειδητοποιήσει το βάθος, την τραγικότητα και το ανεπανόρθωτο του σφάλματός τους, αλλά τούτο δεν έγινε. Δεν συνεκλήθη Ιερά Σύνοδος, όπου τα μέλη της θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σχετικά με την αυταρχική απόφαση του Πατριάρχη Θεοδώρου, υποστηρίζοντας ή μη αποδεχόμενοι αυτή. Αναμείναμε δύο χρόνια, περισσότερο από ότι είναι δυνατό. Τώρα πλέον το ζήτημα της αντίδρασης της ηγεσίας της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας έπαυσε για εμάς να υφίσταται. Σχετικά με την αντίδραση των κληρικών μιλούν από μόνοι τους οι αριθμοί. Εκατόν δύο κληρικοί ήδη έχουν υποβάλει αίτημα να γίνουν δεκτοί υπό το ωμοφόριο της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Είναι ένα σεβαστό ποσοστό από τον συνολικό αριθμό των κληρικών. Ορισμένοι εξ αυτών αναμένον κάτι τέτοιο από το 2019. Εκτιμούμε ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των αιτημάτων.

Κεντρική φωτογραφία: Πατριαρχείο Μόσχας

TOP NEWS