Κρήτης Ευγένιος: Ο σταυρός που θα σηκώσω δεν είναι ελαφρύς, να προσεύχεστε για εμένα- Συγκινημένος αποχαιρέτησε τους Ρεθυμνιώτες

  • Dogma
κρήτης

«Χαίρομαι που τώρα που φεύγω ρωτάτε “γιατί φεύγει” αντί να λέτε “γιατί δεν φεύγει”», ανέφερε έντονα συγκινημένος ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος αποχαιρετώντας τους πιστούς της Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Την τελευταία του λειτουργία στο Ρέθυμνο, λίγο πριν την ενθρόνισή του ως Αρχιεπίσκοπος Κρήτης το ερχόμενο Σάββατο τέλεσε το πρωί στην Μητρόπολη Ρεθύμνης ο κ. Ευγένιος, ανήμερα των Τριών Ιεραρχών.

Βαθύτατα συγκινημένος, όπως αναφέρει το goodnet.gr, αποχαιρέτησε τους ανθρώπους με τους οποίους συμπορεύτηκε επί 11 χρόνια και με δάκρυα στα μάτια τους ευχαρίστησε για την αγάπη που του έδωσαν και με την οποία τον περιέβαλαν.

Με το γνωστό του χιούμορ, είπε πως «χαίρομαι που τώρα που φεύγω ρωτάτε “γιατί φεύγει” αντί να λέτε “γιατί δεν φεύγει”», ενώ τόνισε πως ακολουθεί την συμβουλή που του έδωσε κάποτε ένας σπουδαίος άνθρωπος: «Μου είπε, παιδί μου όταν ανεβαίνεις στον θρόνο, να ανεβαίνεις με το κεφάλι χαμηλά. Και όταν κατεβαίνεις, να το κάνεις με το κεφάλι ψηλά. Κι εγώ σήμερα κατεβαίνω με το κεφάλι ψηλά. Σας ευχαριστώ».

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ρεθύμνου παραβρέθηκαν η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, αντιδήμαρχοι και φορείς, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, άνθρωποι που συνεργάστηκαν και συμπορεύτηκαν με τον κ. Ευγένιο τα τελευταία 11 χρόνια.

Ήταν, όμως, και πλήθος ρεθυμνιωτών, που βρέθηκαν εκεί για να του αναφωνήσουν «Άξιος» και να τον αποχαιρετίσουν με αισθήματα χαρμολύπης.

O νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, Ευγένιος, εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκινημένος στον λόγο του.

«Είναι δύσκολο να σας μεταφέρω αυτά που έχω στην καρδιά μου» ανέφερε μη μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυα του, ενώ απευθυνόμενος στο πλήθος, έκανε αναφορά στους προκατόχους του και χαρακτήρισε «ευγενή και αριστοκρατικό τον λαό του Ρεθύμνου».

Στην συνέχεια επικαλέστηκε μια συμβουλή που του είχαν δώσει στο παρελθόν: «Όταν θα ανεβαίνεις στον θρόνο θα ανεβαίνεις με το κεφάλι χαμηλά και όταν θα κατεβαίνεις, θα είναι με το κεφάλι ψηλά. Εγώ σήμερα κατεβαίνω με το κεφάλι ψηλά».

Ακολούθως είπε στους πιστούς: «Ο σταυρός που θα σηκώσω (εννοώντας τα νέα του καθήκοντα) δεν είναι ούτε εύκολος ούτε ελαφρύς, σας ζητώ να προσεύχεστε για μένα».

«Εγώ πρώτος σκύβω και σας φιλώ τα πόδια και σας λέω ευχαριστώ. Αγαπούμε, συγχωρούμε, προχωρούμε, με αυτό το μήνυμα θα συνεχίσω την διακονία μου στην Εκκλησία της Κρήτης».

«Ο Χριστός είναι αγάπη και το μήνυμα που σας αφήνω φεύγοντας, είναι να αγαπάτε αλλήλους», ενώ τόνισε ακόμη προς τους πιστούς πως «φανατισμός και Χριστιανισμός και δεν συνάδουν».

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο

Δείτε τις φωτογραφίες

evgenios_apoxairetismos (11).jpg

evgenios_apoxairetismos (9).jpg
evgenios_apoxairetismos (4).jpg

evgenios_apoxairetismos (5).jpg

Πηγή: cretalive.gr

Διαβάστε επίσης: Αρχιεπίσκοπος Κρήτης: Τί αλλαγές φέρνει η πανδημία στην τελετή ενθρόνισης

 

TOP NEWS