Θεία Λειτουργία Αγίου Ιακώβου στη Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως

  • Dogma
ιακώβου

Το πρωί της Κυριακής 22 Οκτωβρίου 2017, με την ευκαιρία της εγγιζούσης εορτής του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος τέλεσε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, την αρχαιοπρεπή Θεία Λειτουργία του αγίου αποστόλου Ιακώβου.

Η πρωτότυπη αυτή Θεία Λειτουργία τελέσθηκε στο κέντρο το σολέα από τον Μητροπολίτη μας και τους ιερείς, ενώ στο τέλος οι πιστοί κοινώνησαν κατά το τυπικό της λειτουργίας, ξεχωριστά το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου.

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως μίλησε για λίγα λεπτά για το ιστορικό αυτής της Θείας Λειτουργίας, ενώ στο τέλος της τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των ηρώων του Μακεδονικού Αγώνος. Παρέστησαν ο βουλευτής κ. Ρίζος, ο Στρατηγός κ. Κούκκος, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Κουτούζος και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.
Η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιάκωβου του Αδελφοθέου είναι μία από τις αρχαίες λειτουργίες, που τελούνταν στην Εκκλησία τους πρώτους αιώνες (όπως και η λειτουργία του Αγίου Ευαγγελιστή Μάρκου στην Αλεξάνδρεια, η λειτουργία των Αποστολικών Διαταγών καθώς και η Θεία Λειτουργία του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου). Προέρχεται από την περιοχή των Ιεροσολύμων και θεωρείται η αρχαιότερη σωζόμενη χριστιανική λειτουργία, αφού αποδίδεται στον Άγιο Ιάκωβο, υιό του Ιωσήφ του μνήστορος, τον «Αδελφό του Κυρίου». Από τον 4ο αιώνα μ.Χ., που επικράτησε η θεία λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου σε όλη τη χριστιανική ανατολή, και αργότερα η θεία λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου (αυτή που τελείται και σήμερα, οι αρχαιότερες τοπικές λειτουργίες υποχώρησαν.) Σήμερα η λειτουργία αυτή τελείται τιμητικά δυο φορές το χρόνο, στις 23 Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Ιακώβου, και την Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα, όπου και πάλι η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του.

10 8 ιακώβου 5

TOP NEWS