Μοναστηριακή συνταγή: Ρεβίθια με κάρυ και lime

  • Dogma
ρεβίθια

Τα ρεβίθια με κάρυ και lime είναι συνταγή διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη έχετε συνηθίσει. Μάλιστα, τα ρεβίθια είναι ένα φαγητό «γιορτινό» για τους μοναχούς, οι οποίοι συνηθίζουν να τα σερβίρουν µε ελιές και παστό ψάρι (σαρδέλες, λακέρδα κ.λπ.).

Ο πατέρας Νικήτας, που ενώ αποφάσισε να γίνει μοναχός μετά από το μια «αποκαλυπτική» συνάντηση που είχε με τον Γέροντα Παΐσιο, δεν εγκατέλειψε το πάθος του για τη μαγειρική, αποκαλύπτει το μυστικό για την τέλεια ρεβιθάδα: «αφήστε τα ρεβίθια να σιγοβράσουν σε χαµηλή φωτιά. Ετσι θα χυλώσουν πιο καλά».

Πάντως, αν υπολογίσει κανείς τη διατροφική αξία των ρεβιθιών, τα οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, και ψευδάργυρο, ενώ περιέχουν και ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και βιταμίνη Κ, τότε σίγουρα αυτή η μοναστηριακή συνταγή αξίζει να αποκτήσει μια θέση στο τραπέζι σας.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τα ρεβίθια με κάρυ και λάιμ είναι:

500 γρ. ρεβίθια
1 μελιτζάνα
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 κ.γ. κίτρινο κάρυ
½ ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
λίγο τσίλι
½ φλ. ελαιόλαδο
χυμό από 2 lime
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι

Επί το έργον:
Μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε χλιαρό νερό όλο το βράδυ. Τα βράζουμε σε νερό χωρίς αλάτι για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν, και τα σουρώνουμε. Κόβουμε τη μελιτζάνα σε κυβάκια και την ψήνουμε στον φούρνο με λίγο ελαιόλαδο για 15 λεπτά.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο με το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα ρεβίθια, τη μελιτζάνα, το κάρυ, τη ζάχαρη και ½ φλιτζάνι νερό. Αλατίζουμε τα ρεβίθια και βράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 15-20 λεπτά. Λίγο πριν τα σερβίρουμε, προσθέτουμε το χυμό από τα lime και τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο.

Πηγή: agiameteora.net

Διαβάσετε επίσης: Έτσι φτιάχνουν το στιφάδο στο Άγιο Όρος

Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.

TOP NEWS