ΠΥΛΩΡΟΣ: Η επόμενη ημέρα στο πηδάλιο της Εκκλησίας της Κύπρου

  • Δόγμα

Ο λαός συνηθίζει να λέγει πως «η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται», αυτό, όμως, είναι κάτι που, φοβούμαι, δεν ισχύει στα εκκλησιατικά δρώμενα.

Καλή χρονιά, αγαπητοί αναγνώστες, ειρηνική, καρποφόρα, ευλογημένη.

Είναι το πρώτο μας κείμενο για το 2023 και σκεφθήκαμε να το αφιερώσουμε σχεδόν όπως αποχαιρετήσαμε τον προηγούμενο χρόνο, στη μαρτυρική αγιοτόκο και ηρωική μεγαλόνησο, την όμορφη Κύπρο μας.

Παρά τις πρώτες δηλώσεις του νέου Αερχιεπισκόπου κ. Γεωργίου, ο οποίος, ας μη γελιόμαστε, δεν  αποτέλεσε η εκλογή του και μεγάλη έκπληξη, ιδιαίτερα μετά το τριπρόσωπο, ότι θα ακολουθήσει τη γραμμή του προκατόχου του κυρού Χρυσοστόμου και θα σεβαστεί τις αποφάσεις του Φαναρίου ως προς τα εξωτερικά θέματα, κυρίως δε την Ουκρανία, ο χρόνος θα έρθει και θα επιβεβαιώσει ή, τουναντίον, θα αναιρέσει τις όποιες φιλοπατριαρχικές εξαγγελίες, τις οποίες, είναι αλήθεια, ο νυν αρχιεπίσκοπος έκανε πολύ πριν την εκλογή του.

Ο λαός συνηθίζει να λέγει πως «η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται», αυτό, όμως, είναι κάτι που, φοβούμαι, δεν ισχύει στα εκκλησιατικά δρώμενα. Η Μόσχα, ως φαίνεται, μετά και την εκλογή του κ. Γεωργίου είναι παντελώς παραγκωνισμένη, σχεδόν στο άκρο περιθώριο των εξελίξεων, ιδιαιτέρως στη μεγαλόνησο. Πλην, όμως, δεν είναι λίγοι οι Ιεράρχες στην Κύπρο που στηρίζουν και στήριξαν στο παρελθόν τις απαιτήσεις της Μόσχας, άλλοτε εναντιώμενοι άμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και άλλοτε διά της αδράνειας και ουδετερότητάς του, κράτησαν αποφάσεις από την όλη εκκλησιαστική γραμμή του Φαναρίου.

Το ζήτημα της Ουκρανίας, η καλή ομολογουμένως σχέση Λευκωσίας και Αθήνας, η ρωσική εισπήδηση στο αλεξανδρινό Πατριαρχείο και οι εκκλησιαστικές κυρώσεις που επακολούθησαν, η Εκκλησία των Σκοπίων είναι μερικά από τα θέματα στα οποία ο κ. Γεώργιος θα κληθεί να δώσει απαντήσεις προκειμένου να φανεί στην πράξη κατά πόσον οι προεκλογικές εξαγγελίες του έχουν πρακτικά και διπλωματικά ερείσματα στην πάροδο του χρόνου.

Μένει να δείξει, λοιπόν, ο καιρός, προς τα πού στρέφεται το πηδάλιο της Εκκλησίας της Κύπρου, ιδιαίτερα σε μια έκρυθμη περίοδο τόσο για τα εκκλησιαστικά όσο και για τα γεωπολιτικά δεδομένα, αρχής γενομένης από το ζήτημα του Κοσόβου έως και τον άκριτο αναθεωρητισμό των τουρκικών φωνών στη Μεσόγειο.

Εμείς, Πυλωρός και αναγνώστες, ας ευχηθούμε καλή απαρχή στον νέο αρχιεπίσκοπο και από βάθους καρδιάς, να έχει έτη φιλάρετα, καρποφόρα και ειρηνικά στο πηδάλιο της Εκκλησίας της μεγαλονήσου.

Με εκτίμηση,

Ο ΠΥΛΩΡΟΣ

Διαβάστε ακόμη: 

TOP NEWS